Giftreinen in Apeldoorn nemen toe: zorgen in de gemeenteraad

Maandag 20 februari 2017

Door Daniel van Harmelen

Hans055 via Wikipedia

Nu de ontwikkeling van de ‘Betuweroute’ langer duurt, moet het spoor in Apeldoorn langer dienstdoen als tweede spoor voor giftreinen. Dat betekent simpelweg meer giftreinen over het Apeldoornse spoor dat dwars door de stad loopt. D66 in de Apeldoornse raad maakt zich zorgen.

De betuweroute moet de hoofdader worden voor giftige en gevaarlijke stoffen van Rotterdam naar Duitsland. De werkzaamheden aan het tracé zijn nog lang niet klaar, en zelfs vertraagd, met de gevolgen van dien voor Apeldoorn. Wethouder Kruithof relativeert die gevolgen, desondanks.

,,Er is iets geks aan de hand”, reageert wethouder Kruithof. ,,Ja, er gaan meer giftreinen door Apeldoorn heen rijden. Maar voor 2017 wordt de druk minder, omdat het aantal treinen nu uitgespreid wordt over meerdere jaren. Daardoor zullen volgend jaar relatief minder treinen door Apeldoorn rijden.”

Wethouder Kruithof is bereid om nogmaals in gesprek te gaan met staatssecretaris Dijksma. Hij wacht een onderzoek ‘naar de consequenties’ van Prorail nog af en zal naar aanleiding van die gegevens een brief sturen aan het rijk. Kruithof werkt daarin intensief samen met Deventer en Amersfoort, de twee ‘buren’ op het traject.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!