GroenLinks wil milieuzone in Apeldoorn

Vrijdag 27 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

Het is even de vraag voor welk probleem het een oplossing is, vindt de SGP. En of het een goed idee is, is ook nog afwachten. Maar GroenLinks wil in ieder geval een onderzoek laten uitvoeren naar een mogelijke milieuzone in Apeldoorn. Volgens de partij is het slechts een kwestie van tijd voordat Apeldoorn ook een milieuzone krijgt.

Ariane van Burg van GroenLinks deed het voorstel tijdens een voorbespreking van de meerjarenprogrammabegroting (MPB). Volgens de partij is de luchtkwaliteit in de Apeldoornse binnenstad zorgelijk, en kan de milieuzone een oplossing bieden. Bij een milieuzone mogen auto’s die vervuilender zijn dan andere – vaak modernere – auto’s een bepaald gebied niet in. Rijden die ‘vervuilers’ de zone wél in, dan riskeren de bestuurders een forse boete.

Het hanteren van de milieuzone is in meerdere steden inzet van lang durende juridische procedures, en is vooral bij liefhebbers van oude auto’s een absolute doorn in het oog.Landelijk wordt getwijfeld aan de effectiviteit van milieuzones, hoewel de Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) er wel positief over is. Zo lijkt het in Utrecht te werken om fijnstof tegen te gaan.

Volgens Van Burg is het een kwestie van tijd voordat ook Apeldoorn aan een milieuzone moet. ,,Je moet toch een keer stappen gaan zetten richting een schonere lucht. Waarom dan niet nu?” Ze weet dat de stads- en streekbussen die door de Apeldoornse binnenstad heen rijden ook vervuilend zijn, en dat het dus niet alleen aan de auto’s ligt. ,,Maar dat staat al in de begroting: investeren in elektrische

Breed onderzoek 

GroenLinks wil nu duidelijk hebben wat de ervaringen in andere steden zijn, wat de grootste vervuilers zijn, hoe bussen en auto’s zich tot elkaar verhouden, en waar de milieuzone het beste uitgerold kan worden. Over twee weken hoopt de partij een motie gereed te hebben die oproept tot een onderzoek naar de milieuzone. Een motie die wethouder Detlev Cziesso (GroenLinks) graag tegemoet ziet, zegt hij zelf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!