Horeca is bijna tevreden, nu de uren nog

Vrijdag 1 december 2017

Door Daniel van Harmelen

Na meer dan een half jaar overleg tussen de Apeldoornse horeca en de gemeente beheerst nog maar één punt de agenda: Tot hoe laat mogen evenementen in de binnenstad doorgaan. Wordt het 1 uur, of toch 00:00. De Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn pleit voor een uurtje extra.

Het gaat dan om centrumbrede evenementen met versterkt geluid. Van de zes toegestane centrumbrede evenementen per jaar mogen slechts drie doorgaan tot één uur. Bij de andere drie evenementen moeten de ondernemers om twaalf uur de stekker eruit trekken. Volgens Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn (SCEA) is dat niet genoeg tijd om de kosten terug te verdienen. ,,We hebben dat uurtje extra echt nodig. Je moet je bedenken, het publiek komt eigenlijk altijd pas om een uur of negen. Dan hebben we dus drie uurtjes om onze investeringen terug te verdienen. Wat ons betreft is dat niet genoeg tijd,” vertelt bestuurslid Marco Bod.

Praten is bijna klaar

Het is het laatste punt op de agenda van een lang overleg, dat al in april dit jaar begon. De gemeenteraad stuurde destijds de wethouder terug naar de tekentafel om een overleg aan te gaan met de horeca-ondernemers. Die zijn zeer te spreken over hoe het dialoog verlopen is, tot nu toe. Het is dan ook even de vraag waarom de eindtijden niet eerder ter sprake zijn gekomen. ,,Er waren teveel dingen om over te praten”, verklaart Jacco Talen van de Koninklijke Horeca Nederland. ,,Het is nu aan de gemeenteraad om te besluiten wat er moet gebeuren.”

Overlast

De Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn komt met een speciale klachtenlijn voor omwonenden die klachten hebben over hun evenementen. ,,We kregen vaak de vraag van omwonenden waar ze terecht konden met hun klachten en opmerkingen. Tijdens onze evenementen is dit nummer te bellen,” vertelt Talen.

Zelfs na al dit overleggen zijn nog niet alle beren op de weg verdwenen. De omwonenden, de gemeente en de horeca hebben de handen op elkaar, maar ,,een evenement uit Amsterdam heeft nooit bij dat overleg gezeten, die kan alles wat wij zorgvuldig afgesproken hebben compleet verpesten natuurlijk”. Op de vraag of het dan maar goed is dat er locatieprofielen zijn, zegt Talen ,,dat is wel een reden ja”.

Volgende week donderdag zal de gemeenteraad een besluit nemen over de locatieprofielen, die verder strekken dan alleen de binnenstad. Voor alle profielen kunt u hier terecht. Klik op de paperclip naast het onderwerp ‘Locatieprofielen en Nota Geluid bij Evenementen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Horeca

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!