Is Olaf nou duurzaam of niet?

Woensdag 10 oktober 2012

Door Ingeborg

Vandaag zagen wij deze posters hangen. ‘ Hé Olaf, hoe duurzaam denk jij eigenlijk?’ Dat is een vraag, dacht ik. En ik ben benieuwd naar het antwoord. Dus bellen geblazen.

Eerst met Harry Voss van de Partij voor de Dieren (PVDD). Die begint het gesprek direct; ” ik heb de posters niet opgehangen hoor, althans ik heb wel geholpen, maar het is een initiatief van de werkgroep en niet van de fractie”. Maar ja, als je er PVDD onder zet, denk ik gelijk aan Harry en niet aan Dhr. Bontebal (zie foto), dusss…”Kom op Harry, waarom hebben jullie deze ‘persoonlijke’ posters door heel Apeldoorn opgehangen?”

De verklaring van Harry is dat Olaf (Prinsen), onze wethouder van duurzaamheid, te weinig doet aan duurzaamheid. Hij manifesteert zich er niet mee, we zien nooit wat, hij moet aan de ballen (!) en hij mag zich wel wat actiever opstellen. Dit zijn enkele uitspraken van Harry.
Ook vindt de PVDD dat Olaf zich profileert met de huizenmarkt, de economie en bedrijven terreinen. Maar er is meer dan dat. Duurzaamheid moet hij zich ook mee bezig houden en de partij ziet dit niet.
Harry wil graag dat er een Nota van Dier en Welzijn komt.
Tot zover Harry.

Toen gebeld met Toon Schuiling. Woordvoerder van het college, dus ook van Olaf, die overigens nog niets van de posters af wist.
Die heeft een hele andere mening.

Hij begint met dat hij het heel bijzonder vindt dat hij anderhalf jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen al op zuilen te zien is. Ja, dat is zo…:-)

Op de vraag hoe duurzaam hij is, zegt Olaf dat hij duurzaam denkt en hij handelt er naar. Daarbij geeft hij drie voorbeelden;

  • Allereerst ‘Jointhepipe’. Wij hebben recent aan dit leuke initiatief gratis grond beschikbaar gesteld voor een watertappunt bij het station.
  • Dan Kerschoten Energie Neutraal. Ook dit initiatief ondersteunt het college met raad en daad.
  • En het project ‘TEEB Stad’. The Economics of Ecosystems and Biodiversity.
    TEEB is een rekeninstrument om ‘de economische baten’ van groen beter zichtbaar te maken. Denk daarbij aan de mogelijkheden te maken om een ommetje te maken in de stad, aan de schoonheid van een vijver waarin overvloedig regenwater wordt opgevangen en aan de verkoelende werking van een boom. Vaak is het zo dat de overheid geld in dit soort zaken investeert. Met TEEB kunnen wij echter ook het gesprek met derden aangaan om te investeren in groen, duurzaamheid en biodiversiteit.

De Partij van de Dieren heeft Olaf  vandaag de poster aangeboden. Dat waardeert hij en hij geeft de poster een mooie plek. Waar dan? Olaf heeft de PVDD het boekje TEEB in de stad gegeven.

Binnenkort komt er een bijeenkomst waarin het College de Partij van de Dieren en de andere fracties vertellen wat zij nu allemaal precies op het terrein van duurzaamheid ondernemen.

Al die posters op die zuilen, is dat eigenlijk wel duurzaam?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!