Orden is bang

Woensdag 15 april 2015

Door Ingeborg

Orden is bang.
Dinsdagavond bleek dit tijdens de bijeenkomst, in Mandala, over een groot AZC in de voormalige politieacademie op de Kleiberg.

De Stem van Orden had deze bijeenkomst georganiseerd om de buurtbewoners, en andere belanghebbenden, te informeren over de stand van zaken. Tijdens deze bijeenkomst werd onder andere de uitkomst van de enquete gepresenteerd die alle buurtbewoners hadden ontvangen. De opkomst was groot.

De Stem van Orden begon met;  ‘Welkom bij de Pats Boem Show van burgemeester Berends!’. Want dat is hoe zij het voelen: Pats Boem, de burgemeester beslist en daarna wil hij pas praten.
De omgekeerde wereld, zeker in de participatie maatschappij waarin wij leven, zegt de Stem van Orden.

In 2011 waren er afspraken gemaakt, geen groot AZC in Orden. En nu is dat toch weer een punt van discussie.
Op de vraag waarom Orden toch weer als mogelijke locatie wordt genoemd, ondanks de afspraken in 2011, reageerde de burgemeester met; ” ik weet niet of de wijk er nog zo over denkt”.

De burgemeester wil de wijkbewoners niet het gevoel geven dat ze in een fuik zitten. Op deze avond bleek dat de wijkbewoners dit gevoel juist wél hebben. Zeker door de aanpak hierin. Geen overleg, afspraken die niet nagekomen worden, geen antwoord krijgen op vragen én geen debat.

De bewoners zijn bang. Bang door alle berichten van de laatste maanden en weken over geweld in de AZC’s in Nederland.
Er werd een lijst van geweldsdelicten opgesomd van het afgelopen jaar: 2741 incidenten, 124 intimidaties, 80 zelfmoordpogingen, 47 mishandelingen en zelfverbrandingen.
COA heeft toegegeven dat deze cijfers niet kloppen, het zijn er meer, veel meer.

Buurtbewoners hebben in de enquete, verstuurt door de Stem van Orden, aangegeven dat het vooral om de veiligheid gaat. Ze voelen zich minder veilig als daar een groot AZC gevestigd gaat worden. Denk aan fietsende kinderen naar de sportvelden, recreanten en ouderen in de wijk.
Ook kwam uit de enquete naar voren dat 18% van de bewoners in Orden wil verhuizen als het AZC daar gevestigd wordt. Mét waardeverlies blijkt uit een onderzoek van de makelaars verenigingen.

Saillant detail, de verhuurder van het vastgoed verdiend met dit AZC ongeveer 6,5 miljoen euro per jaar (30 euro per asielzoeker).

Ook het Natura 2000 gebied (waar de Kleiberg onder valt) en de restricties die hierbij horen worden van tafel geschoven, lijkt het.

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen heeft de gemeente ’toevallig’ een bestemmingsplan wijziging ingediend van dat gebied. Daar zijn vele en vele zienswijzen op ingediend, die de gemeente allemaal nog moet behandelen.
Ook zijn alle enquete formulieren overhandigd aan de burgemeester. Zou hij daar wat mee gaan doen?

De (niet verkozen) burgemeester Berends zegt: ” Ik ga voor uw veiligheid”. Doet hij dat op deze manier? Door niet te praten met de omwonenden, door eerst zelf een beslissing te nemen en dan pas de wijk erin te betrekken?

In juni is over dit onderwerp een PMA gepland, de opkomst zal ook dan weer groot zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!