Jonge Democraten willen gereguleerde wietteelt

Vrijdag 15 maart 2013

Door Jonge Democraten

Op 9 maart gingen de Jonge Democraten Stedendriehoek de straat op om actie te voeren voor de gereguleerde wietteelt (door: Jonge Democraten Stedendriehoek).


Een gedeelte van de grond die door de economische crisis niet verkocht wordt, moet dienst doen als gemeentelijke wietplantage. Dat is tenminste het standpunt van de Jonge Democraten Stedendriehoek. Zij zijn daarvoor een petitie gestart: Yes We Cannabis.

Volgens de lokale afdeling van de JD is de gemeente hierdoor in staat om de verkoop van softdrugs te reguleren en daarmee te voorkomen dat coffeeshops hun handelswaar bij schimmige tussenhandelaren moet inkopen. Eenzelfde beleid wordt gevoerd in Rotterdam: de gemeenteraad van de Maasstad nam eind 2012 een voorstel aan om dit mogelijk te maken.

Volgens het huidige softdrugsbeleid mag in Nederland maar een beperkte hoeveelheid wiet per inwoner worden geteeld, namelijk vijf plantjes per persoon. Verkoop door coffeeshops wordt gedoogd, maar de inkoop ervan is verboden. Dit maakt het beleid niet alleen verwarrend – het vertroebelt ook de markt. Nu is niet bekend van wie de coffeeshophouders de wiet precies kopen en ook wat het gehalte THC, de werkzame stof in wiet, precies bedraagt.

“Een niet-gereguleerde wietteelt speelt zich voornamelijk af in het illegale circuit, waar illegale hennepkwekerijen regelmatig voor brandgevaarlijke situaties zorgen. Zolang de wietteelt niet gereguleerd wordt houden dit soort praktijken aan. De criminaliteit neemt daarmee toe,” licht Thomas Roode, woordvoerder van de JD Stedendriehoek, toe. “Wij stellen daarom een gemeentelijke wietplantage voor. Daarmee voorkom je onveilige situaties en behoud je controle op de kwaliteit van wiet. Ook hebben we hiermee een op zijn minst tijdelijke bestemming voor de braakliggende grond gevonden en sluiten we aan op de paragraaf over ‘lokaal maatwerk’ uit het regeerakkoord. In alle opzichten is het dus een win-winsituatie.”

Om de door de gereguleerde wietteelt mogelijk te maken, zijn de Jonge Democraten onder andere een petitie gestart. De petitie is ondertekenbaar via de site

www.petities.nl/petitie/yeswecannabis

Daarnaast zijn de Jonge Democraten op 9 maart de straat op geweest om de actie onder de aandacht te brengen van de Apeldoornse burgers. De de Apeldoornse coffeeshops zijn natuurlijk niet overgeslagen. Het idee werd verassend goed ontvangend door de coffeeshop-medewerkers. Zij zijn hierover met name enthousiast, omdat door ons idee het risico wordt weggenomen dat ten gevolge van het nu geldende kromme beleid (verkoop gedoogd, maar inkoop verboden) hun gedoogvergunning kan worden ingetrokken.

Bekijk ook het Interview met Thomas Roode, voorzitter van de Jonge Democraten Stedendriehoek, waarin hij pleit voor een gereguleerde wietteelt.

Raadpleeg daarnaast Facebook en Twitter voor de meest recente ontwikkelingen omtrent de actie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!