Kaasfondue met Kees

Zaterdag 4 januari 2014

Door Rob Feber

Rob Feber

GroenLinks Apeldoorn startte 9 december van dit jaar de ‘101 dagen campagne’. Op de campagnesite is te zien wat GroenLinks Apeldoorn en haar kandidaat-raadsleden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zoal aan activiteiten hebben.
De landelijke trend om als politicus dichter bij de burger te willen komen, neemt GroenLinks wel heel erg letterlijk. Een aantal kandidaten nodigt inwoners van Apeldoorn uit voor een activiteit die bij hem of haar past. Zo heeft Michael Boddeke zijn actie “Marathon met Michael” al achter de slanke en sportieve rug. Vorige week was het Bas Koers, die met de activiteit “Basketballen met Bas“, lekker een uurtje met een aantal Apeldoornse jongeren heeft lopen dribbelen met de oranje bal.
Gisterenavond was het de beurt aan Kees Posthumus. Kees was raadslid voor GroenLinks van 1990 tot 1998 en tegenwoordig is hij verhalenverteller en journalist. In zijn knus ingerichte woning aan de Hoefweg ontvangt hij op zaterdagavond twee Apeldoornse stellen die zich hebben opgegeven voor: “Kaasfondue met Kees”. Er hoeft geen ijs gebroken te worden, want Kees is een enthousiaste man die op de een of andere manier heel gemakkelijk mensen op hun gemak kan laten voelen.
Als vegetariër vindt hij kaasfondue een van de grootste cadeaus van de Zwitsers aan de mensheid. Zoals het een goed gastheer betaamt vertelt hij wat de pot schaft. De gasten zien meer dan alleen een pan kaasfondue en een mandje stokbrood op tafel. Een prachtige salade, gekookte krieltjes, banaan, partjes sinaasappel, augurkjes, groene en rode paprika, Amsterdamse uitjes en maar liefst drie soorten brood.
Kees is wel een beetje onhandig met het aansteken van het onderstel. Hij komt erachter dat lampenolie niet de juiste brandstof is en terpentine óók niet goed is om de pan warm te houden. Hij verdwijnt plotseling via de achtertuin en de aanwezigen verdenken hem ervan dat hij een flesje spiritus bij de buurman- of vrouw geleend heeft. Eindelijk krijgt hij het warmhoudgeval aan.
Hij schenkt thee, want dat is traditioneel Zwitsers.
Tijdens het eten wordt gepraat over de meest grappige en aparte koetjes en kalfjes. Ook een klein beetje over politiek natuurlijk, maar zeker niet zwaar. De gasten vertellen elkaar of hun lievelingsfilms- en boeken en de complimenten over de kwaliteit van het Zwitserse gerecht worden hardop uitgesproken.
Kees doet geen enkele poging om zieltjes te winnen. Dat siert de man. Tijdens het natafelen draait Kees -op verzoek van een van de eters- het nummer “The load out (Stay) van Jackson Browne.
Voordat de gasten weer vertrekken, blijven ze nog even hangen bij de Lundia-stelling met boeken in de huiskamer. Kees verzamelt vegetarische kookboeken en één van de stellen eet ook alleen vegetarisch. Er wordt in een zeer korte tijd een extra band geschapen.
Er volgt nog een aantal leuke en gevarieerde activiteiten de aankomende paar maanden: de campagnesite in de gaten houden is dan ook best de moeite waard.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!