Klimaatverandering, kan Apeldoorn het aan?

Maandag 19 december 2011

Door apeldoornextra

Maarten Sprangh

De afgelopen twee winters waren streng. Veel nachten met matige tot strenge vorst maar vooral veel sneeuw. Hoeveel last of misschien wel gemak hebben we van een verandering van het klimaat? Meteorologen spreken al jaren over blijvende klimaatveranderingen. Kan een stad zich voorbereiden op dergelijke omstandigheden, moeten we daar beleid voor maken of zijn we aan de weergoden overgeleverd? Apeldoornextra zocht het uit.

De gevolgen voor Apeldoorn

Leveren wij voldoende bijdrage aan het terugdringen van CO²-uitstoot? Wethouder Olaf Prinsen is van mening dat we al veel doen maar nog niet genoeg. Apeldoorn wil in 2020 energieneutraal zijn en we zitten nu pas op 4 procent. Politieke en bedrijfsmatige initiatieven zetten de klimaatverandering niet direct stop, dus op de lange termijn kan ook Apeldoorn te maken krijgen met de gevolgen.

Kou in de lucht

Laten we eens kijken hoe ver we komen als het echt kouder gaat worden. Daarmee hebben we de laatste jaren al een beetje kunnen oefenen. De eerste keer in november 2005. Het verkeer in Apeldoorn en omstreken liep volledig vast door een combinatie van koude en extreme sneeuwval. Treinen reden niet meer, het busvervoer stagneerde. Scholen en bedrijven stuurden leerlingen en werknemers op tijd naar huis maar voor velen was het desondanks te laat. De stad liet zien dat ze kon improviseren. Tijdelijke slaapplaatsen werden op kantoren ingericht en bedrijfsrestaurants bleven langer open. Onder andere bij Centraal Beheer Achmea waar het kantoor aan de Laan van Malkenschoten werd ingericht als een tijdelijk hotel voor tientallen werknemers.

De winters van 2009 en 2010 waren ook extreem koud en ook toen viel er veel sneeuw. Dit leidde vorig jaar tot rantsoenering van de Apeldoornse zoutvoorraad en een aanpassing van het strooiregime. Alleen de busroutes, hoofdwegen en de belangrijkste fietspaden werden nog gestrooid. Als maatregel worden nu grotere zoutvoorraden aangelegd, onder andere bij de gemeentelijke opslag aan de Vlijtseweg. Ook de contracten met zoutleveranciers werden aangepast zodat direct extra zout geleverd kan worden. Overigens wordt er zelfs gespeculeerd met zout door ondernemers die op grote schaal inkopen. Kou, sneeuw, gladheid, het is vervelend, je moet goed opletten als je de deur uitgaat maar op een paar dagen overlast na lijkt het allemaal wel mee te vallen. Apeldoorn kan wel wat kou verdragen.

Apeldoorn aan zee

Anders wordt het als de temperatuur substantieel gaat stijgen. Daar hebben we nog niet zoveel ervaring mee. Apeldoorn ligt in een hoger gedeelte van Nederland. Dat betekent dat de zeespiegel flink moet stijgen, willen we hier natte voeten krijgen. Een door ons uitgevoerde simulatie op de website floodmaps laat zien dat we in Apeldoorn pas bij een zeespiegelstijging van 7 tot 9 meter last krijgen. Ook de bijbehorende verzilting van de grond zal in Apeldoorn niet snel invloed hebben op de landbouwproductie. Een ander gevolg van een temperatuurstijging is meer regen. Voor een toeristische stad als Apeldoorn wel een aandachtspunt. Toch hebben de grote hoeveelheden regen van de afgelopen zomer weinig invloed gehad op de bezoekersaantallen.

Warme voordelen

Economisch gezien kan een klimaatverandering ook voordelen hebben. Hogere temperaturen zorgen voor een lagere gasrekening en dat is goed voor het huishoudboekje. Daarmee dus lagere medische kosten en schade. Smeltend ijs legt ook verborgen schatten en grondstoffen bloot en maakt deze bovendien bereikbaar. Goed voor de wetenschap en de industrie. Of we daar nu lokaal van profiteren is de vraag, maar een kennisintensieve stad als Apeldoorn zal er ongetwijfeld de nodige graantjes van meepikken.

Tekst: C-Wordz
Bron: ApeldoornExtra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!