Lokaal Apeldoorn wil vaart maken met bevaarbaar kanaal

Vrijdag 17 februari 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

Lokaal Apeldoorn laat zich niet uit het veld slaan: Het Apeldoorns kanaal moet bevaarbaar worden. Dat twee gemeentes (Heerde) de stekker er al uit hebben getrokken, spoorde hem alleen maar aan om Apeldoorn als ‘leidende gemeente’ voor te dragen. De motie die daartoe opriep, werd door de gemeenteraad fel bekritiseerd.

Volgens de PvdA is het ‘luchtfietserij’ om boten over het kanaal te laten varen. De ChristenUnie was ook tegen, maar kon rekenen op een veeg uit de pan van de goed voorbereide Wim Willems. ,,In jullie verkiezingsprogramma staat dat een trekschuit mooi zou zijn!” Jeannet Huizing reageert met ,,Ja, dat weet ik, maar daar gaan we nu niet op investeren.” Jan Dirk van der Borg van het CDA vraagt vervolgens ,,onderschrijft u de droom dan wel?” aan Huizing.

Volgens Lokaal Apeldoorn en mede-indieners D66 en CDA moet Apeldoorn een ‘leidende rol’ aannemen in het proces. De motie is een stroomversnelling voor gemeente Apeldoorn, die zich al langer op een laag pitje inzet voor boten op het Apeldoorns Kanaal. ,,We willen  niet 100 miljoen uitgeven hier, we willen inzichtelijk hebben wat de problemen zijn in Apeldoorn, dat is alles”, legt Willems fel uit.

,,We hebben nu juist onderzoek nodig! We weten gewoon niet waar we het over hebben. Dit moeten we niet boven de markt laten hangen. Er zijn, volgens één rapport, 108 punten waar recreatie uitgebaat kan worden met dit plan”, verdedigt Paula Donswijk van de D66. ,,Ik ben blij het gewoon elke keer niet door gaat. Dit is waterfietserij van de eerste orde”, zet Harry Voss van de Partij voor de Dieren daar tegenover.

Johan Kruithof, verantwoordelijk wethouder, houdt het nog even bij ,,een stip op de horizon”, zoals die in februari 2015 is neergezet. ,,Die is er nog steeds. Op de lange termijn komt er echt wel reuring op het kanaal. We hebben zelfs 80.000 uitgetrokken voor het project.”

,,Die stip op de horizon komt maar niet dichterbij”, zegt mede-indiener Van der Borg geïrriteerd. De raad stond donderdagavond voor een tweesplitsing: Versnellen richting een bevaarbaar kanaal, of blijven dromen. Donswijk: ,,Laten we er dan maar mee kappen. We weten niet hoe we er anders wél komen. Is het reëel om de stip op de horizon op 2030 te zetten, en wat betekent dat bijvoorbeeld voor 2018? Dat soort dingen moeten wij juist nu weten.”

Enkele fracties zijn huiverig voor de kosten die met het megaproject gemoeid zijn. Het waterschap spreekt volgens wethouder Kruithof over een bedrag van 175 miljoen gulden (berekend in 2001). ,,We hebben niet eens de schaduw van een schijntje om dit mogelijk te maken”, benadrukt Kruithof.

De motie wordt aangehouden in afwachting van de antwoorden van de wethouder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!