Lokale partijen keren zich tegen datum sleepwet-referendum

Vrijdag 17 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Archief

Acht lokale Apeldoornse partijen keren zich in een brief tegen de datum van het volksstemming over de sleepwet. De gemeenteraadsverkiezingen worden gecombineerd met het referendum over de sleepwet (de vernieuwde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten), maar lokale partijen zijn bang dat lokale thema’s ondergesneeuwd worden door het landelijke referendum.

De brief is verstuurd aan de referendumcommissie en aan alle gemeenteraden en burgemeesters in Nederland. Lees de brief hier:

Geachte mevrouw Van der Laan,

Wij hebben kennis genomen van de bekendmaking van de Kiesraad van 1 november jl. ten aanzien van het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De Kiesraad geeft op haar website aan dat de Referendumcommissie binnenkort bekend maakt wanneer het referendum plaatsvindt, en dat het waarschijnlijk is dat het referendum gecombineerd wordt met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Door deze brief maken we bezwaar tegen deze datum van het referendum die op basis van Wet raadgevend referendum artikel 55 en 56 is voorgesteld.

Het is wellicht om vanwege financiële en organisatorische redenen handig het referendum en de gemeenteraadsverkiezingen op dezelfde dag te organiseren. Echter, ons belangrijkste bezwaar is dat het referendum over een ‘landelijk’ verkiezingsthema de lokale democratie niet zou mogen aantasten. We voorzien dat de gemeenteraadsverkiezingen te veel worden beïnvloed door het onderwerp van het referendum, doordat de debatten in de media en sociale media in beslag worden genomen door het referendum-thema. Bij lokale verkiezingen behoort het over lokale thema’s te gaan, en niet over een wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Voor de goede orde: wij nemen geenszins stelling over de inhoud en wenselijkheid van het referendum. We volgen het besluit van de Kiesraad en de uitkomst van de beraadslaging in het parlement in deze.

Wij verzoeken de referendumcommissie de datum van het referendum te herzien en in uw advies aan het parlement te adviseren het referendum niet op de datum van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 te laten plaatsvinden.

Hoogachtend,

Bonnie ten Damme, fractievoorzitter PSA

Paula Donswijk, fractievoorzitter D66 Apeldoorn

Henk van den Berge, fractievoorzitter SGP Apeldoorn

Roelof Veen, fractievoorzitter CU Apeldoorn

Erica Schmahl, fractievoorzitter VVD Apeldoorn

Harry Vos, fractievoorzitter PvdD Apeldoorn

Wim Willems, fractievoorzitter Lokaal Apeldoorn

Jan Dirk van der Borg, fractievoorzitter CDA Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!