Lokale politiek zonder landelijke partijen

Zondag 21 februari 2010

Door ilona

Landelijke partijen horen niet in de gemeente thuis, alleen lokale partijen, vindt Frank Ankersmit.

In de NRC van 20 februari 2010 stond een artikel van Frank Ankersmit, hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij vindt dat het niet goed is dat de landelijke partijen en landelijke issues de lokale verkiezingen bepalen. Als je volhoudt dat je op het lokale niveau een bestuurlijke problematiek hebt die een geheel eigen bestuursvorm – dwz de gemeente vereist, zo betoogt hij, dan is het in strijd met alle logica om die lokale bestuurlijke problematiek aan te pakken met het instrument van de landelijke politieke partijen. Doe je dat toch, dan moet je consequent zijn, de gemeentes afschaffen en die voortaan ook centraal vanuit Den Haag aansturen.

Als politica van een lokale partij kan ik niet anders dan het hartgrondig met hem eens zijn. Verderop in het artikel beschrijft Ankersmit het vergelijkbare fenomeen op Europees niveau: “Die alomvertegenwoordigheid van landelijke politieke partijen is idioot. Het is alsof je de auto die je gebruikt voor woon/werkverkeer per se ook wilt gebruiken voor verplaatsing binnen je eigen huis en voor intercontinentale reizen.”

Zeker nu het kabinet gevallen is, gaat alle aandacht naar de landelijke politiek. De verkiezingstijd voor de landelijke verkiezingen is alweer begonnen, alsof er geen gemeentelijke verkiezingen zijn. Terwijl juist de gemeentelijke verkiezingen gaan over zaken die de burgers direct raken. Dingen in zijn of haar directe woonomgeving. Noem dat maar niet belangrijk. Ik hoop dat de burgers van Apeldoorn verstandig zijn en bij de lokale verkiezingen kiezen voor een lokale partij. Wij van Leefbaar Apeldoorn zullen ons inzetten voor wat goed is voor Apeldoorn, ongeacht wat men in Den Haag daarvan vindt. Ik hoop dat de kiezers deze belofte zullen ondersteunen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!