Olaf Prinsen terug aan politieke front

Donderdag 12 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Gemeente Apeldoorn

Olaf Prinsen is terug aan het plaatselijke politieke front. De oud-wethouder heeft zich kandidaat gesteld als lijstduwer van D66. De partij heeft zijn lijst ververst met nieuwe mensen. Enkele oudgedienden zwaaien af. Opmerkelijk is ook de naam van Martijn van Duivenboden. Al eerder werd bekend dat Maarten van Vierssen lijsttrekker zou worden voor de partij.

Opvallend is dat Olaf Prinsen ‘terug’ is bij de Apeldoornse D66. Enkele maanden geleden is hij, net als huidig raadslid Ahmet Alkas, genoteerd als lijstduwer. De naam van Duivenboden valt dus ook op. Hij was enige jaren directeur van Gigant. Zijn gezondheid speelt hem nog altijd parten. De lijstduwers moeten nog wel hun fiat geven voor een plekje op de lijst, maar komen zeker weten niet in de gemeenteraad.

Gisteren (woensdag 11 oktober) werden de leden voorgelicht over de nieuwe lijst van de D66. In de kleine, industriële ruimte waar de deur wagenwijd open blijft staan heerst een voorzichtig positieve sfeer. Bakjes koffie en een koekje erbij staan onder de aspirant-raadsleden te dampen. Er staat welgeteld één bord met D66 – in de ruimte ernaast. De mensen in de zaal weten toch wel waar ze voor komen.

Het hoogste doel voor de lokale D66 is het behouden van de meerderheid in de gemeenteraad. Dat doel werd – enigszins onverwachts – meer dan behaald bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen de fractie 7 van de 39 zetels behaalde. Dat kunstje wil de partij uiteraard in 2018 overdoen. De landelijke spurt die de D66 maakte stemt hoopvol, maar er wordt woensdagavond wel een slag om de arm gehouden. ,,Het is even afwachten hoe het kabinetsbeleid uitpakt bij de D66-kiezer”, klinkt het in de zaal. Er wordt geknikt.

Nieuwe namen

Op de verkiesbare plekken vallen enkele nieuwe namen te bespeuren. Een bekende naam in Apeldoorn is Robert van Vliet, onderdeel van de Stichting Centrum Management Apeldoorn en vanuit die functie betrokken bij het Apeldoornse hart. ,,Die functie leg ik, als ik raadslid word, uiteraard neer”. De D66 begon hem, dankzij de portefeuille ‘Economische Zaken’ van wethouder Mark Sandmann, behoorlijk op te vallen. Inmiddels staat hij als ‘nieuweling’ al op een zesde plaats.

Vanuit de zorg vliegt, op plaats vijf, Maria Camacho aan. Als ZZP’er in de thuiszorg kwam de Colombiaanse in aanraking met het liberalisme, dat haar aansprak. ,,Iedereen is verantwoordelijk voor de keuzes die hij of zij zelf maakt”, vertelt ze. Ze wil D66 een ,,socialer gezicht geven”.

Verder opvallend is de tweede plaats van Dennis Russchen, die al een volle raadsperiode erop heeft zitten, de derde plaats van Paula Donswijk die daarmee het fractievoorzitterschap definitief vaarwel lijkt te zeggen, en de achtste plaats van huidig wethouder Mark Sandmann. De vrouw van huidig raadslid Marco Wenzkowski staat op plaats 25, Marco Wenzkowski staat zelf op een ‘lage’ negende plaats, als het ware als hekkensluiter.

Partijprogramma

,,Over het partijprogramma is nog weinig bekend”, geeft lijsttrekker Maarten van Vierssen grif toe. ,,er gaan wat kopieën rond tussen de kopstukken, maar dat is het wel”. Enkele ideeën zijn er al wel. ,,Kleinere klassen, elektrisch rijden vanaf 2030” bijvoorbeeld. ,,Maar dat zijn landelijke thema’s uiteraard”, vult Koen Mookhoek, #10 op de lijst. Lokale thema’s omvatten ‘een dienstverlenende functie voor de gemeente voor mensen met een zorgvraag’ en ‘ geen zwerfjongeren op straat’. Zeker dat laatste wordt nu al opgepakt door D66, belooft de partij. ,,Verder zijn het nog maar ideeën. Het belangrijkste is: De luchtfietserij eruit maar de dromen niet vergeten”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!