Omwonenden Westpoint: politie komt niet meer voor ons

Donderdag 19 januari 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

De overlast van drugsdealers, junks, zwervers en hangjongeren in en rondom Westpoint houdt aan. Westpoint is de geuzennaam voor een verpauperd pand op de hoek Vosselmanstraat/Handelsstraat. Boze bewoners roepen fracties in de Apeldoornse raad nu op om daar iets aan te doen. De meldkamer, waar meldingen voor de politie binnenkomen, heeft volgens de brief aan de fracties al gezegd dat ‘melden geen zin heeft’. De politie zou toch niet meer komen voor de overlast. Saillant detail: De politie heeft een bureau er vrijwel tegenover.

Hieronder de brief, ondertekend door 5 bewoners:

 

,,In mei 2016 heeft uw fractie in de Apeldoornse gemeenteraad gestemd tegen de komst van een supermarkt op de plaats van Westpoint. Uw redenen daarvoor waren:
• Er zijn teveel vierkante meters supermarkt ten opzichte van het aantal inwoners (kwantiteit).
• Een extra supermarkt is een gevaar voor de fijnmazigheid binnen uw detailhandelsvisie.
• Het aantal parkeerplaatsen in het plan voldeed niet aan de norm.
Schetst onze verbazing dat nu blijkt dat aan de Vlijtseweg niet alleen de megasuper van de Dekamarkt is gevestigd maar daarnaast ook een Aldi komt.
Waar zijn nu uw bezwaren?
Waarom is uw fractie én de gehele gemeenteraad nu stil?
Kunt u ons uitleggen waarom u hier met twee maten meet?
Een supermarkt op de Westpointlocatie zou te veel negatieve invloed (o.a. omzetdruk) hebben op andere winkelgebieden, terwijl deze ligt op meer dan anderhalve kilometer van winkelconcentratie Kerschoten. De afstand van de Dekamarkt en Aldi tot Kerschoten bedraagt slechts vijfhonderd meter.
Winkelcentrum de Anklaar – die vorig jaar tegen het Wespointplan was – is nu stil. Het verbaast ons dat u deze nieuwe supermarkt, buiten de bestaande structuur, klaarblijkelijk zomaar laat gebeuren.

Ook de FAO die veel bezwaren had ten opzichte van de ontwikkelingen op de Westpointlocatie horen we nu niet. Van u en van de FAO vernemen wij geen enkel kritisch geluid.
De Westpointlocatie, tussen de mensen en op loop- en fietsafstand, is vele malen beter dan die waar u nu een Aldi laat komen. Een politieke meerderheid vond een supermarkt op de Westpointlocatie aanvankelijk dan ook passend in de gewenste detailhandelstructuur. Wij vinden het nog steeds onbegrijpelijk dat u ons en Apeldoorn de kans op een mooie ontwikkeling van de Westpointlocatie heeft ontnomen.
Overigens is er van afname van de overlast rond Westpoint geen sprake. Ten onrechte wordt een dergelijk beeld door de pers geschetst. Zij baseren zich op de wijkraad Brink en Orden, die zich echter nooit laat zien bij ons als direct omwonenden. Wij kijken nog iedere dag tegen de ellende aan.
Het weghalen van een plantenbak, de prullenbakken en het verzetten van de hekken hebben dan ook geen enkele verbetering gebracht. Sinds de gemeentewerf weg is, is de overlast nog groter geworden.
De politie wordt nog regelmatig gebeld wegens overlast bij Wespoint en op het speelveld. Afgelopen week heeft de meldkamer ons echter gezegd dat bellen zinloos is omdat de politie niet meer zal komen.
Wij zijn dus als bewoners niet alleen door u en de gemeenteraad in de kou gezet, ook de politie, de krant en de wijkraad bieden geen enkel luisterend oor. Wij verwachten van u als volksvertegenwoordiger actie, niet stilte en niet enkel mooie woorden.

Graag vernemen wij spoedig van u een reactie.
Met vriendelijke groet,

indieners.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!