PlusOV dwingt ouders tot het uiterste in de zorgen om hun kind
Door Redactie
Het was druk in de Raadszaal op donderdag 27-9. Dat gaf nog maar eens aan hoe het onderwerp PlusOV leeft bij de burgers in ons Apeldoorn. Druk met diverse inwoners en ouders die maar wat graag de dialoog aan wilden gaan met de Raad. Er werden inhoudelijke vragen gesteld en er kwamen diverse ouders aan het woord die schrijnende situaties van hun zoon of dochter tot leven lieten komen.
De voorzitter had er op sommige momenten een pittige klus aan om en de tijd te bewaken en een ieder aan het woord te laten komen. Het aanwezige publiek liet dan ook zo nu en dan flink van zich horen. De Raad luisterde aandachtig, stelde vragen om zaken te verhelderen. De knelpunten vanuit het perspectief van de ouders kwamen stapsgewijs boven tafel. PlusOV communiceert niet of nauwelijks met hun klanten en chauffeurs. Afmeldingen door ouders of school komen niet door en in het systeem terecht.
Zo kon het voorkomen dat een leerling die eigenlijk alleen in één bus opgehaald en vervoerd zou mogen worden samen met andere kinderen werd vervoerd. Dat levert spanning op. Elke dag weer. Kinderen vertonen terugvalgedrag, plassen weer in hun broek, kennen meer woede aanvallen en zijn moeilijker in de klas te handhaven. Ook de duur van de ritten kwam nog even ter sprake. Eén van de leerlingen, wonend in Apeldoorn zelf, doet anderhalf uur over de heen/terug rit van en naar school/huis met PlusOV.
De chauffeurs kregen bijstand van de vakbond FNV. Zelf durfden ze niet in te spreken op straffe van 1500 tot 5000 euro boete van hun werkgevers. Zij zitten in een spagaat tussen, PlusOV, de vervoerdersmaatschappijen en de arbeidsbureaus. Om nog maar te zwijgen over hun uurloon en de niet courante werkuren.
Dat de Raad een flinke klus heeft aan PlusOV werd gisteravond wel duidelijk. Men struikelde twee weken geleden al over elkaar op het moment dat de ChristenUnie als één van de eersten aangaf dat dit jaar gestopt zou moeten gaan worden met dit debacle van PlusOV. Overigens had de SP dit vorig jaar al eens geroepen.
Ondanks geld en extra middelen zo benadrukte GroenLinks nog eens dat het PlusOV niet gelukt is om haar dienstverlening op orde te hebben. Westrik, ook één van de insprekers vroeg in zijn betoog eveneens naar de prestatie indicatoren waarop richting PlusOV is gestuurd door de Gemeente Apeldoorn en welke stappen PlusOV de afgelopen 3 maanden had ondernomen om de toenemende ontevredenheid van haar klanten tegen te gaan. Basismateriaal om mee aan de slag te kunnen maar waarop de betrokkenen de antwoorden wel schuldig bleven.
Concluderend en samengevat gaf Nathan Stukker in zijn betoog op het eind van de avond aan dat het geheel te groot, te complex en te ver van de mensen is komen te staan. Neem daarbij ook nog de maatschappelijke onrust die de situatie PlusOV met zich meebrengt en het plaatje is compleet.
De dubbele rol en pet van de wethouder hield hij zelf kort tegen het licht. ,,Ja, dat is lastig, maar er word hard gewerkt achter de schermen. Ik kijk dan ook met die twee petten, helpt dit systeem de ouders en kinderen en gaat het beter en efficiënt? Dat is nu niet het geval vind ik als wethouder van de Gemeente Apeldoorn. Ik heb dan ook in de rol als wethouder in deze situatie en in dit opzicht niet veel te bieden”. Stukker zal dan ook zijn collegae voorstellen het DVO ( dienstverleningsovereenkomst met PlusOV ) inzake het route gebonden vervoer niet te verlengen. 16 oktober volgt het overleg in het college. 18 oktober volgt consultatie aan de Raad. Voor de periode tot aan augustus 2019 zal nog een passend voorstel c.q. alternatief volgen op zowel korte als langere termijn.
REACTIES