Protest tegen kamelenrace

Donderdag 5 juni 2014

Door Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren protesteert maandagmiddag (Tweede Pinksterdag) tegen een kamelenrace in Ugchelen. De race wordt gehouden aan de Molecatenlaan, bij café De Gouden Klok. De PvdD vindt de race ‘middeleeuws volksvermaak ten koste van dieren’ en pleit voor een verbod op dit soort evenementen.

De Gouden Klok profileert zich met omstreden dierevenementen. Vorig jaar organiseerde zij al een struisvogelrace, waarop zowel GroenLinks, de Partij voor de Dieren als de Dierenbescherming veel kritiek hadden. Dierenwelzijnswethouder Prinsen heeft na deze struisvogelrace en de kamelenrace vorig jaar op het Caterplein, toegezegd dat hij het gesprek aangaat met vergunningaanvragers van dit soort dieronvriendelijke evenementen om alternatieven te bespreken. Tevens zou hij binnen de wettelijke mogelijkheden bekijken in hoeverre een vergunning geweigerd kan worden. Desondanks is er dit jaar toch weer een kamelenrace. 

Uit onderzoek is gebleken dat kamelen stressgevoelige dieren zijn, die lijden onder schreeuwende mensen en harde muziek. Omdat er bij dit soort horeca evenementen ook de nodige alcohol vloeit, bestaat er een groot risico dat het dierenwelzijn verder wordt aangetast. In de paardensport is het bijvoorbeeld verboden om met alcohol op een paard te rijden. Het zou vreemd zijn als dit alcoholverbod niet bij een kamelenrace geldt. Daarnaast is de omgang met dieren zoals met een kamelenrace verwerpelijk; het dier wordt gedegradeerd tot een object. Dit staat op gespannen voet met de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier. Bovendien kunnen dergelijk evenementen een verruwende werking hebben op de omgang van mensen met dieren. Het houden van dit soort evenementen stimuleert een onzorgvuldige omgang met dieren.

Tijdens de kamelenrace vorig jaar op het Caterplein in Apeldoorn is een kameel tot bloedens toe gewond geraakt aan de kop. Achteraf zijn er ondernemers geweest die zeggen spijt te hebben gehad dat ze het evenement hebben gesponsord. Ook energydrink gigant RedBull, die zowel de kamelenrace als wel de struisvogelrace sponsorde met o.a. materieel, heeft vorig jaar aangegeven dat zij ook niet achter deze races staan en geen medewerking aan dit soort omstreden evenementen meer zal verlenen.

Ramon Govaars, Culture Communication Manager bij Red Bull verklaarde vorig jaar: “Uiteraard betreuren we het dat deze evenementen hebben plaatsgevonden. Dierenleed is niet iets dat bij evenementen past. Zo zul je er op onze Red Bull eigen evenementen ook nooit mee geconfronteerd worden. Wij vinden het zeer spijtig dat onze merknaam is opgedoken bij de evenementen in Apeldoorn en Ugchelen. We hebben het hier intern besproken, onze teleurstelling hierover laten blijken en zoals aangegeven onze regiomanagers geïnformeerd zeer secuur te zijn bij de keuze van materieel ter ondersteuning van projecten bij horeca klanten. De kamelen- en struisvogelraces namen we als voorbeeld van ‘worst practices’ mee in de instructies.”

De Partij voor de Dieren vindt dat het opjagen van dieren, met veel muziek, geluid en alcohol en puur voor het vermaak van mensen, niet van deze tijd is en dit zou niet meer toegestaan mogen worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!