Rode accenten in de voorjaarsnota

Dinsdag 13 juni 2017

Door PvdA Apeldoorn

Ties Stam

De gemeentelijke voorjaarsnota wordt deze week besproken. In deze nota, met de naam Doorbraaknota, geeft het College op hoofdlijnen aan wat er het komend jaar kan en moet gebeuren in de stad en de dorpen. Je zou denken dat dat taaie kost is, gedoe in het stadhuis. Je zou kunnen denken dat het niets te maken heeft met wat er bij gewone mensen aan de hand is. Maar niets is minder waar. Beleid raakt gewone mensen. Het gaat in die voorjaarsnota om belangrijke zaken die alle Apeldoorners aan gaan. Denkt u maar aan armoedebeleid, aan schuldhulpverlening, aan de zorg, aan de vraag of we de OZB wel of niet gaan verhogen komend jaar, aan verduurzaming van gebouwen, aan het wel of niet aanleggen van een tunnel in de Laan van Osseveld, aan taallessen voor vluchtelingen, aan goede onderwijshuisvesting, en zo zou ik nog wel een poosje door kunnen gaan.

In die voorjaarsnota geeft het College kleur aan deze onderwerpen, maar meer nog is die voorjaarsnota voor de Gemeenteraad het moment om de eigen wensen en ideeën te benadrukken. De PvdA maakt onderdeel uit van deze coalitie en dit College van Burgemeester en Wethouders. Iets van die kleur is terug te vinden in de voorjaarsnota. De fractie kan dat nog wat verder kleuren, nog wat meer rode accenten geven.

In de voorjaarsnota gaan we ook in op grote maatschappelijke vraagstukken. Marga Jonkman, onze fractievoorzitter, is in haar bijdrage al ingegaan op de bestuursstijl van de gemeente Apeldoorn. Luisteren we wel op de goede manier naar wat mensen beweegt vroeg zij zich af. Een ander onderwerp dat het College aangesneden heeft in de voorjaarsnota is dat van een groeiende tweedeling in onze samenleving. Apeldoorn levert gelukkig nog steeds de aanblik van een harmonieuze samenleving. Hier kijken we in buurten, wijken en dorpen nog naar elkaar om, hebben we oog voor de ander. Maar we zijn ook steeds meer de grote stad met verschillen tussen arm en rijk, tussen jong en oud soms ook. We zien discriminatie, op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Allemaal onderwerpen, zeker dat laatste, waar ik me persoonlijk bij betrokken voel.

Als wethouder kom ik het soms tegen die tweedeling en die discriminatie. Persoonlijk strijd ik er tegen, niets is fnuikender voor een mens dan afgewezen te worden om wie je bent. Dat kan niet en dat mag niet. En daarom maak ik graag onderdeel uit van dit College en van deze gemeente. We zien de maatschappelijke problemen, durven ze te benoemen en pakken ze, daar waar dat in ons vermogen ligt, aan.

Apeldoorn is een fijne gemeente, het is een fijne stad. Het is hier, nog steeds, goed toeven. Maar ook wij moeten op onze zaak letten! En daarom, terug naar het begin van deze tekst. Die voorjaarsnota gaat over ons allemaal!

Johan Kruithof
Wethouder van Apeldoorn namens de PvdA

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

PvdA

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!