Samenwerking werkt tegen woonfraude

Maandag 19 maart 2012

Door Redactie

Joke de Wolde

De gemeente Apeldoorn, politie en de vier Apeldoornse woningcorporaties ondertekenden in november 2010 het convenant Woonfraude. Deze organisaties pakken gezamenlijk de strijd tegen onrechtmatige bewoning aan. Nu dik een jaar later maken we de balans op en zien we goede resultaten.

Er zijn maar liefst 64 woningen vrijgekomen door het aanpakken van woonfraude. Dat is goed nieuws voor de woningzoekende die al jaren zoekt naar een woning. Het aantal toewijzingen is in 2011 mede hierdoor flink gestegen. Van de 165 onderzochte zaken is in 15 gevallen een waarschuwing gegeven. Bijkomend resultaat is dat in een paar cases ook uitkeringsfraude is geconstateerd. Deze uitkeringen zijn beëindigd. Daarnaast is door deze samenwerking de actualiteit van de Gemeentelijke Basisadministratie geoptimaliseerd.

Politie, gemeente en corporaties hebben een actief anti woonfraude beleid ingezet. Onderdeel van de samenwerking is onder meer het uitwisselen van adresgegevens. De samenwerking leidt tot een steviger en doortastender bestrijding van de ook in Apeldoorn voorkomende onrechtmatige bewoning. Hiermee wordt beoogd een eerlijke en transparante woonruimteverdeling te bevorderen. Daarnaast staat veiligheid en leefbaarheid in de aanpak centraal.

Nog te vaak wordt geconstateerd dat een woning door onrechtmatig gebruik wordt onttrokken aan de woningvoorraad. Het gevolg daarvan is dat woningzoekenden ten onrechte langer moeten wachten op de toewijzing van een huurwoning in Apeldoorn. Van onrechtmatige bewoning is bijvoorbeeld sprake als iemand een woning onderverhuurd terwijl hij of zij zelf elders woont.

Vermoedens van woonfraude kunnen worden gemeld bij de Apeldoornse woningcorporaties. Door de aangescherpte bijstandswet wordt er een toename van woonfraude verwacht. De gemeente gaat hier streng op controleren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!