Sluipverkeer Zevenhuizen en Zuidbroek

Maandag 3 juni 2013

Door olafprinsen

Zo af en toe heb je als bestuurder te maken met een kwestie waarbij je het onmogelijk iedereen naar de zin kunt maken. Al geruime tijd proberen wij een oplossing te vinden voor het sluipverkeer tussen Zevenhuizen en Zuidbroek. Per dag rijden tussen de 2500 tot 4000 auto’s door de Operettestraat/Nijbroekseweg en de Calypsostraat.
Een deel van dit verkeer rijdt alleen door de woonwijk naar het bedrijventerrein of richting de snelweg. Deze straten zijn berekend op ongeveer 500 tot 1500 verkeersbewegingen per dag. Kortom onacceptabel. Er moet wat gebeuren. Maar de grote vraag is wat. Op zich zijn er best wel wat opties om de verkeersstromen te verleggen en te splitsen. Iedere optie stuit echter op bezwaren. En die bezwaren komen steeds van anderen. Iedere optie is daarmee omstreden. Een oplossing waarmee wij iedereen tevreden kunnen stellen is niet te vinden.

Om uit deze impasse te komen hebben wij als college van B. en W. afgesproken om drie, maximaal vier varianten voor de ontsluiting tussen Zevenhuizen en Zuidbroek als proef in de praktijk te brengen. Iedere variant proberen wij drie maanden uit. Een variant start met een nulmeting en eindigt met een na-meting, om de effecten in beeld te krijgen. Lopende de proefperiode houden wij als gemeente steeds contact met alle betrokkenen. Op deze wijze hopen wij de grilligheid van het sluipverkeer beter in beeld te krijgen. Theoretische modellen hebben ons tot nu toe geen adequate oplossing kunnen bieden. Uit de praktijk zal moeten blijken welke oplossing het best of wellicht het minst slecht is.

Wij zijn inmiddels gestart met de eerste variant. Kern van deze variant is om de Laan van de Dierenriem tot begin juli af te sluiten voor het doorgaand gemotoriseerde verkeer. Daarnaast leggen we ook een afsluiting na het Kristal op de Nijbroekseweg. Hier kunnen bestuurders niet in één directe lijn doorrijden naar de snelweg. Deze maatregelen vormen de eerste proef. Dit zijn ingrijpende maatregelen. En ik snap heel goed dat deze voor ophef zorgen. Ook weet ik nu al dat ook de 2e proef na de zomer op weerstand zal stuiten. Zoals ik al schreef is het in deze kwestie onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. Wat voor mij echter voor op staat is dat wij met een oplossing moeten voor de verkeersdruk in de Operettestraat/Nijbroekseweg en de Calypsostraat. Die is onacceptabel Niets doen is voor mij geen optie. Wij moeten hier met elkaar uitkomen en het liefst op een hele constructieve manier.

Nadere informatie: www.apeldoorn.nl/verkeersontsluitingzuidbroek

Meedenken, reageren: klankbordgroepZZ/@apeldoorn.nl

Olaf Prinsen, wethouder gemeente Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!