StemWijzer Live: Krijgt Apeldoorn dan eindelijk windmolens?

Woensdag 7 maart 2018

Door Redactie

Dat kan nog weleens lang gaan duren. De gemeenteraad schoot in september 2017 een plan om windmolens te realiseren in de Beekbergsebroek (naast de A1) af. Sindsdien is het zó stil in Apeldoorn als het om duurzaamheid gaat dat zelfs De Monitor van KRO-NCRV het verdacht vond.

Veel nodig

En dat terwijl we er nogal wat nodig hebben als we ook maar enigszins in de buurt van de duurzaamheidsdoelen willen komen. Volgens het ‘Raadsonderzoek Windenergie’, uitgevoerd door Wing, heeft Apeldoorn er zo’n 103 nodig. Ja, dat zijn er nogal wat. Dan leveren de molens 4% van de vraag naar energie, 432 TJ. Dat zijn dan wel kleine molens van 75 meter.

Gelukkig zijn er ook nog hogere molens mogelijk, die meer wind vangen en meer energie opwekken. Dan heeft Apeldoorn er 22 nodig. Die molens zijn 149 meter. De wieken van een hoge windmolen zijn langer dan een volledige kleine windmolen: 100 meter per wiek. Valt mee toch?

Niet echt. Want waar moeten die komen? De drie molens bij Beekbergsebroek leidden al tot stevig protest, waarna de raad besloot om de molens dan maar niet toe te staan. Wat rest is een enorme vraag naar energie, maar weinig echte oplossingen.

Waar dan

Dat is nogal een vraag ja. Een interactieve kaart geeft daar meer duidelijkheid over. Een aantal regels verstiert de boel al aardig. Niet te dicht bij een vliegveld, bijvoorbeeld. Niet te dicht bij bebouwing in de bebouwde kom. Niet te dicht bij bebouwing buiten de bebouwde kom. En, nog belangrijker: Niet in Natura2000-gebied. Met andere woorden: Niet in de Veluwse bossen, want die zijn beschermd.

Het is nogal passen en meten in een gemeente dat tussen twee vliegvelden ligt, behoorlijk bebouwd is en een enorm stuk bos heeft waar eigenlijk niets mee gedaan mag worden. De vraag ‘waar dan’ is daarom zowel belangrijk als onmogelijk om te beantwoorden, zo lijkt het.

De partijen van vrijdag

Komende vrijdag heeft StemWijzer van Apeldoorn Direct en De Stedendriehoek vooral linkse partijen. Die moeten hun hoofd breken over ‘waar dan’, en ‘hoe dan’. En als het geen molens worden: Wat dan wel?

De SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn allemaal voor windmolens. Het lokale Gemeentebelangen zegt dat die zich wel wil inzetten voor duurzaamheid en het halen van het duurzaamheidsdoel van 2020 (*sic) maar wil geen windmolens in Apeldoorn. ‘Liever andere duurzame maatregelen’.

De SP en GroenLinks willen ook windmolens, maar dan weer niet op Beekbergsebroek, aldus de kieswijzer van dagblad De Stentor. Alleen de Partij voor de Dieren wil én windmolens, én dat die molens bij de Beekbergsebroek komen.

Het is ook opvallend dat de SP Apeldoorn – uiteraard in tegenstelling tot GroenLinks en de Partij voor de Dieren – niks over duurzaamheid in het partijprogramma heeft staan. En dat terwijl SP Gelderland recent nog met een initiatiefvoorstel kwam dat het Parijs-akkoord moest vertalen naar Gelderland (De SP diende het initiatief samen met zeven andere fracties in).

Alternatieven

We kunnen ook buiten de gemeentegrens kijken, zegt onder andere GroenLinks. Windmolens op zee bijvoorbeeld. Dat is inderdaad een optie – daar wordt nog steeds gebouwd aan windmolenparken zoals bij Borssele. Het CDA wil (wellicht) groene energie elders inkopen, net als de VVD. De Partij voor de Dieren noemt dit ‘Nimby’, wat een afkorting is voor Not in my Backyard. Niet in míjn achtertuin. Misschien in die van de buurman?

Kortom: Er is een enorme energievraag. En maar weinig oplossingen. De partijen wachten op nieuwe technologieën. Is dat terecht? Moeten we buiten de Apeldoornse gemeentegrenzen kijken, of moeten we molens in Apeldoorn juist verwelkomen als de groene energie die wij nodig hebben?

Kijk StemWijzer Live

In verband met een week zonder campagne komt ook het thema ‘Zorg en Welzijn’ vrijdag aan bod.  Kom luisteren en praat mee, komende vrijdag (9 maart) om 11.00 uur in CODA Café.

Heb jij vragen aan GroenLinks, de SP, GemeenteBelangen of de Partij voor de Dieren over duurzaamheid? Stel ze hieronder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

StemWijzer Live

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!