StemWijzer Live: Wat vind jij van de participatiewet?

Dinsdag 6 maart 2018

Door Redactie

De nieuwe gemeenteraad staat voor een uitdaging: De participatiewet is het zorgenkindje van het sociale domein. De raad verliest langzaamaan de grip op de uitvoering van de wet, een vlammend rapport van de rekenkamercommissie maakt gehakt van de bureaucratie en Apeldoorn heeft ook nog eens een tekort van 4,3 miljoen euro.

Daarnaast overtreedt Apeldoorn de wet zelf door aanvragers van een bijstandsuitkering twee weken te laten wachten, wat niet mag. Ook wethouder Kruithof gaf dat toe. ,,Hier wordt alleen niet actief over gecommuniceerd”, valt te lezen in antwoorden op vragen van de ChristenUnie. De Ombudsman gaf Apeldoorn een tik op de vingers.

Apeldoorners die een bijstandsuitkering krijgen mochten recent nog aanschuiven om te vertellen over hoe zij de bureaucratie ervaren. Hun ervaringen werden opgenomen in een rapport. Die liegen er niet om: Verplicht sporten, geen baan kunnen vinden en meer dan 400 keer solliciteren.

Een uitdaging dus, met twee rekenkamerrapporten onder de arm, een aanvraag voor een miljoen extra om het gat te vullen en een rapport van de Ombudsman heeft de raad er een flinke kluif aan.

In verband met een week zonder campagne komt ook het thema ‘Duurzaamheid’ vrijdag aan bod.  Kom luisteren en praat mee, komende vrijdag (9 maart) om 11.00 uur in CODA Café.

Heb jij vragen aan de ChristenUnie, PvdA, 50-Plus of Jezus Leeft? Stel ze hieronder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

StemWijzer Live

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!