Stichting Tuinen van Zuidbroek moet weer wachten op geld

Vrijdag 19 mei 2017

Door Daniel van Harmelen

Herman Talstra

Het zit de Stichting Tuinen van Zuidbroek niet mee. Door een (qua tijd) uit de hand gelopen discussie over het asielzoekerscentrum op de GGNET-locatie wordt de vergadering over de voor hen broodnodige financiële compensatie wéér verschoven. Grote winnaar daarvan is toch wel de oppositie, die bijna unaniem om uitstel vroeg omwille van ‘nieuwe informatie’, maar die niet kreeg.

De stichting probeert nu al jaren een stuk grond en een pand voor één euro over te nemen. Een half jaar geleden lukte het niet om de raad te overtuigen van het maatschappelijke nut, waardoor de financiële compensatie op losse schroeven kwam te staan. Met een flink pakket aan maatschappelijke doeleinden en een juridische onderbouwing kwam de stichting donderdagavond weer onder de aandacht van de raadsleden.

Maar in de voorbereiding van het debat – bij het bespreken van de politieke agenda – over de compensatie voor de tuinen van Zuidbroek kregen de fractievoorzitters een brief die nieuwe inzichten gaf. Een andere organisatie zou op het geld voor de Stichting tuinen van Zuidbroek azen. Een potje van 2 ton voor het compenseren van maatschappelijke initiatieven wordt in de brief aangesproken. Welke organisatie het is, is onduidelijk.

Reden voor Ben Hendrikse om de bespreking op te schuiven. ,,Dat is nieuwe informatie, en ik wil tijd hebben om daarnaar te kijken.” Jan-Dirk van der Borg van het CDA noemde het daarentegen geen nieuwe informatie, en geen reden voor uitstel van wat al zo lang duurt. Hij kreeg bijval van de collegepartijen, een duidelijke meerderheid. Het punt zou dus ter sprake komen. Ook de wethouder drong aan op een snel besluit. ,,Dit duurt nu al zo lang”, benadrukte wethouder Sandmann. Duidelijkheid voor de stichting dus.

Maar door het spoeddebat dat qua tijd ernstig uit de hand liep is het onderwerp noodgedwongen alsnog verschoven. Aan het eind van dat debat liep het al tegen twaalven. Wanneer het punt terugkomt is onduidelijk, maar de raad heeft tenminste de komende twee weken de tijd om de – al dan niet – nieuwe informatie tot zich te nemen. Dan krijgen de Tuinen van Zuidbroek wellicht, eindelijk, groen licht.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?