Verkiezingen: Praatprogramma’s zijn slaapprogramma’s

Dinsdag 4 september 2012

Door Randy Gasper

Ja, ik ga stemmen en nee, ik weet nog niet precies waarop. Stemwijzer zou mijn stem geven aan de Piratenpartij, SP en PVV volgen. De laatste partij bevreemd me. Ik ben immers zelf allochtoon. Dus ik klamp me vast aan het feit dat de SP in dat rijtje staat. Het gevoel zegt me D66 te stemmen, want Pechtold geeft het meeste gas tegen moslim-hater Geert Wilders. Toch zeggen mijn duurzame wensen zeker niet GroenLinks te vergeten. Al was het maar omdat ik persvoorlichter Anita de Horde gewoon een leuk mens vind. Ik doe het voor haar, niet voor Sap. Ik houd teveel van vlees eten, sorry veganisten en vegetariërs. I just do. En ondanks het feit dat ik als enige nog zo’n beetje geloof, weet ik zeker dat geen enkele christelijke partij aanspraak maakt op mijn stem.

Ik weet dus al iets, maar feitelijk nog niets. Gelukkig is er een overkill aan tv-programma’s. Of gelukkig? Overal zie ik debatten: Nieuwsuur, Wat Kiest Nederland, De Wereld Draait Door, Voor De Verkiezingen, maar wat die politieke leiders nu allemaal zeggen? Het is een wirwar aan voorspellingen. Ik heb geen hoge pet op van het KNMI, maar de kans op zon is bij hen vaak groter dan in de politiek. Dan hoor je een Roemer zo praten en dan denk je: ‘ja, een iets socialer Nederland zou best iets voor mij zijn.’ Maar als Rutte de kritiek pareert dan denk ik: ‘dat klinkt eigenlijk al best goed.’

Wat is nou goed voor Nederland? Een moslim meer of minder zal mij een zorg zijn, een paar eurootjes meer betalen om de 98-jarige mevrouw Jansen fatsoenlijk te kunnen wassen moét de zorg zijn. Pak de eurootjes maar af van de rijken, de beleggers en bankdirecteuren hebben immers al genoeg gejat van de armen. Maar goed, de rijken worden al pittig aangepakt. Straks gaan ze nog hun belasting brengen naar België of Monaco en betalen ze helemaal niet meer aan ons Nederland. Laten we anders gewoon stoppen met ontwikkelingshulp, Afrikanen aan hun lot overlaten en vergeten dat wij ze geplunderd, verkracht en verhandeld hebben in een andere tijd van ons Nederland.

Nee, van de tv word ik niet wijzer. De stemwijzer roept een andere partij dan “mijn” D66. Welk praatprogramma gaat mij voor eens en altijd de juiste politici aan het woord laten om mij te overtuigen waarop ik moet stemmen. Maar ik zie het niet. De praatprogramma’s zijn voor mij gebakken lucht. Ze bestaan voor de mediageile politici, de ego’s van de presentatoren, voor de keiharde kijkcijfers en met name bij de commerciëlen voor de kassa van de club. Ooit zei voormalig tv-maker Chris Wolters tegen mij: “Tv is om te kijken, radio is om te luisteren.” Laten we inderdaad verlost worden van dat oeverloze (politiek) gelul op tv, tenzij politici ons met de waarheid de juiste hoop en toekomst zullen bieden. En anders weg ermee.

Voor je het weet gaat dat politieke geneuzel verder op internet. Nou, ik doe er niet aan mee!
Morgen schijnt de zon!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!