Vernieuwde vergaderwijze gemeenteraad Apeldoorn

Woensdag 13 februari 2013

Door Redactie

Max Dammers

Met ingang van maart 2013 werkt de Apeldoornse gemeenteraad met een gewijzigd vergaderschema. Doel hiervan is om de werkwijze van het vergadersysteem ‘Politieke Markt Apeldoorn’ (PMA) verder te verbeteren.

In 2004 heeft de gemeenteraad de Politieke Markt Apeldoorn ingevoerd. Een vergadersysteem waarbij niet meer in commissies met vele agendapunten wordt vergaderd, maar waarbij onderwerpen worden geagendeerd en er wekelijks wordt vergaderd. In 2012 heeft het presidium van de gemeenteraad besloten om een werkgroep te starten die kritisch kijkt naar het functioneren van de Politieke Markt. Niet om een grote verandering van het vergadersysteem in te voeren, maar om het vergadersysteem van de raad te verder te optimaliseren.

Andere manier van vergaderen:

De werkgroep heeft een voorstel geschreven over de optimalisering van de structuur van de Politieke Markt. De belangrijkste veranderingen zijn:

1. In alle oneven weken is er een Politieke Markt met meerdere bijeenkomsten over verschillende onderwerpen. Hierin wordt de besluitvorming voor de gemeenteraad voorbereid.

2. In alle even weken is er een avond met twee onderdelen:

– In gesprek met de Raad: Apeldoorners, organisaties en gemeentelijke diensten kunnen een onderwerp bespreken met raadsleden of een presentatie geven. Onderwerpen moeten van tevoren worden aangemeld en goedgekeurd door het presidium.

– Raadsvergadering. Hierin neemt de raad besluiten. Maar er is ook ruimte voor een vragenuurtje voor raadsleden en voor een raadsdebat.

Website

Op de website www.apeldoorn.nl/nieuwepma van de gemeenteraad is alle informatie over deze nieuwe werkwijze van de Apeldoornse gemeenteraad te vinden. Apeldoorners kunnen hier ook zien hoe ze in gesprek komen met de gemeenteraad.

Leden werkgroep

De samenstelling van de werkgroep ‘Politieke Markt’:

  • Paula Donswijk (D66, voorzitter)
  • Henk van de Berge (SGP)
  • Gerhard Bos (CDA)
  • Bonnie ten Damme (PSA)
  • Ben Hendrikse (Gemeentebelangen)
  • Ton Kunneman (PvdA)
  • Werner Ludwig (VVD)
  • Roelof Veen (ChristenUnie)
  • Wim Willems (Leefbaar Apeldoorn)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!