VVD: Rugzakken van brugklassers privacygevoelig

Donderdag 26 januari 2017

Door Daniel van Harmelen

De Apeldoornse VVD-fractie heeft vragen gesteld aan het college van B en W over vragenlijsten die het CJG uitdeelt onder brugklassers. De VVD vreest dat de privacy van de jonge scholieren in het geding komt omdat de lijsten mee naar huis gaan in puberrugzakken.

Die zijn volgens de partij niet bestand tegen mensen die kwade bedoelingen hebben met de erg persoonlijke lijsten. ,,Een puberrugzak is geen veilige omgeving” staat boven de vragen van de fractie. In de lijsten worden vragen gesteld over seksuele mishandeling, de thuissituatie en of die veilig is, en meisjes krijgen de vraag ‘Ben je al eens ongesteld geweest‘. Met de lijsten wil het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) zicht krijgen op de problemen waar brugklassers mee rondlopen, om ze daarna hulp te kunnen bieden.

Reden voor de VVD om te vragen of ,,Privacy wel genoeg tussen de oren van onze zorgprofessionals zit”.  Het CJG zou verantwoordelijkheid dragen voor de privacy van de jongeren die deze lijsten (soms maandenlang) meekrijgen in hun rugzakken. Bij het uitdelen van de lijsten zou de jeugd voorlichting moeten krijgen over het zorgvuldig omgaan met de persoonlijke informatie die makkelijk uit een tas te pakken is, aldus de raadsfractie.

Het college moet nog reageren op de vragen van de VVD. Hier vindt u ook foto’s van de lijsten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

VVD

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!