VVD wil € 14 miljoen extra bezuinigen

Zaterdag 27 november 2010

Door Eppo Gutteling

Alsof de 30 miljoen aan voorgenomen bezuinigingen in Apeldoorn al niet erg genoeg is. De VVD in deze stad wil daar elk jaar nog eens een schep van € 14 miljoen bovenopdoen. “De weelde is in Apeldoorn te ver doorgeschoten”, aldus de conservatief-liberale voorman Werner Ludwig van deze fractie tijdens de bezuinigingsbesprekingen in de gemeenteraad afgelopen donderdag.

Een opmerkelijke stellingname van de VVD fractie gezien uitlatingen van andere partijen, waarmee de VVD de uiterste rand opzoekt van het politieke spectrum. De rekensom is het gevolg van onderzoek binnen die partij over wat ze nog overeind wil houden. In bestuurdersjargon; wat de VVD een kerntaak van de gemeente vindt. De conclusie die de VVD trok was dat bovenop de 30 miljoen die de gemeente zou moeten bezuinigen om haar huishoudboekje op orde te brengen, deze partij alle huishoudens in Apeldoorn jaarlijks nog eens € 230 “cadeau” wil doen. Maal 60.000 huishoudens is dat jaarlijks € 14 miljoen.

Dat is natuurlijk niet voor niets. Ondanks dat die partij sinds mensenheugenis deel heeft uitgemaakt van het Apeldoornse stadsbestuur en dus heeft gebouwd aan die “weelde” moet daar nu flink de bijl in.

Hoe? Het is simpel volgens de partij: “de gemeente moet zich niet meer inspannen rondom openbaar vervoer; Busmaatschappijen rijden toch wel. Inrichting van parken en lanen stoppen, bomen groeien vanzelf. De Stadsbank afschaffen. Minima alleen een geldbedrag uitkeren, verder niets. Sport subsidies tot een minimum beperken. Bijzondere onderwijstaken zoals seksuele intimidatie of culturele educatie door het onderwijs zelf laten betalen (wie financiert het onderwijs?). Werkgevers en uitzendbureaus maken zelf wel uit of ze werklozen in dienst nemen. En buurtwerk en maatschappelijk werk alleen nog laten acteren als inwoners erom vragen (wie vraagt er nu dan?). En tenslotte; muziek en cultuur lessen (Markant) alleen nog laten functioneren -zonder subsidie- als verhuurders van docenten. Muziekles kan ook aan de keukentafel. Geen vraag, geen business.

In zekere zin, als het niet zo wrang zou zijn, is deze VVD opstelling “oude wijn in nieuwe zakken”. Bij een vorige kerntakendiscussie begin jaren ‘90 kwam de VVD met de zogenaamde CRS (Cultuur, Recreatie en Sport)-cheques; Geef geld aan burgers en zij maken zelf wel uit waaraan ze het besteden.

Hoe sloop je de samenleving. Dit lijkt op het roofkapitalisme van het ergste soort die gepraktiseerd is in het Rusland onder Jeltsin, waarbij burgers “aandelen” kregen in alle staatsbedrijven. Slimme jongens kochten ze contant op en vormden zo de conglomeraten die het huidige Rusland nog steeds beheersen. De VVD zou eens te biecht moeten gaan bij de familie -MKB- bedrijven die al sinds 100 jaar bestaan. Die nog steeds oog hebben voor duurzaamheid op lange termijn. Maar dat is wellicht een andere VVD. De dagen van de VVD lijken geteld in een Apeldoornse coalitie, met zulke exorbitante eisen.

Wie het Apeldoornse bezuinigingsdebat in z’n geheel wil terugzien kan linken naar;

http://pulse.companywebcast.nl/playerv1_0/default.aspx?id=10158&bb=true&swf=true

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

VVD

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!