Weekboek College: Bermmonumenten

Donderdag 13 oktober 2011

Door Rob Metz

Bermmonumenten tijdelijk of voor altijd?

U kent ze vast wel. De monumenten in de berm ter nagedachtenis aan een of meerdere verkeersslachtoffers variërend van een eenvoudig kruis tot een compleet bouwwerk. Over deze bermmonumenten wordt verschillend gedacht in gemeenteland. Er zijn gemeenten die heel terughoudend zijn met het verlenen van toestemming. Dit vanwege de verkeersveiligheid maar soms ook vanwege de belangen van de omwonenden die, hoe hard het ook klinkt, niet altijd met het leed van onbekenden zitten te wachten. Er ook gemeenten die heel ruimhartig zijn en nabestaanden zelfs materialen ter beschikking stellen.

Het behoeft geen nader betoog dat het hier om een gevoelig item gaat. In Apeldoorn staan wij bermmonumenten toe. Op dit moment zijn er acht bermmonumenten binnen onze gemeentegrenzen. Voor het plaatsen van een bermmonument is wél een vergunning nodig. Dat lijkt bureaucratisch maar in onze APV staat nu eenmaal dat je gemeentegrond niet zonder toestemming in gebruik mag nemen. Die vergunning verlenen wij ruimhartig. Wel stellen wij drie voorwaarden. Belangrijkste voorwaarde is dat het monument géén gevaar mag opleveren voor de verkeersveiligheid. Tweede voorwaarde is dat de kosten van het plaatsen en de kosten van het onderhoud voor rekening van de nabestaanden komen. Derde voorwaarde is dat wij de vergunning in principe voor vijf jaar verlenen.

De eerste twee voorwaarden leveren amper discussie op. De derde voorwaarde, de tijdelijkheid van het monument, wel. Ik ben benieuwd hoe u daar tegen aankijkt. Vindt u dat wij na vijf jaar tegen de nabestaanden moeten zeggen dat het monument weg moet? Of vindt u dat wij dat vooral aan de nabestaanden zelf moeten overlaten en van geval tot geval moeten bekijken of een monument langer dan vijf jaar in stand moet blijven?

Bermmonumenten tijdelijk of voor altijd? Ik ben benieuwd naar uw oordeel.

Rob Metz, wethouder gemeente Apeldoorn.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!