Weekboek College: Eigen belang, Apeldoorns Belang

Woensdag 17 november 2010

Door Rob Metz

Week 46: Eigen belang, Apeldoorns Belang

Afgelopen maandag hebben wij knopen doorgehakt over de ontsluiting van de Politieacademie aan de Arnhemseweg. De tijdelijke ontsluiting wordt ook de definitieve ontsluiting. Met dit besluit maken wij niet louter vrienden. De omwonenden zijn beducht voor overlast en naar binnen schijnende koplampen. Aan het besluit van maandag is een lange periode van inspraak en belangenafweging vooraf gegaan. Eerst was het plan om de ontsluiting nabij de Egerlaan te realiseren. De Raad van State stak hier, na protest van de bewoners van de Egerlaan, een stokje voor. Ook een ontsluiting tegenover de Mozartlaan leverde veel bezwaren uit de directe omgeving op. Alles overwegende hebben wij, zoals ik al schreef, er voor gekozen om de tijdelijke ontsluiting definitief te maken. De Politieacademie is met zijn vele personeelsleden, studenten en cursisten een factor van betekenis. Het is in het Apeldoorns belang dat wij de bereikbaarheid van de academie goed regelen. En dat belang gaat bij ons voor.

Als wethouder ruimtelijke ordening en bouwzaken sta ik vaak voor een afweging tussen het eigen belang en het algemeen belang. Daar waar ik in het geval van de Politieacademie gevoel heb bij de bezwaren, zijn er ook zaken waarbij ik denk, mensen waar hebben wij het over! Een wellicht illegale reclame-uiting op de gevel van een concurrent, klagen over een mogelijk zonder vergunning geplaatste dakkapel, een net iets te groot horecaterras……..op jaarbasis krijgen wij tientallen van dit soort meldingen binnen. Als gemeente zijn wij dan wettelijk verplicht om er op af te gaan. Dat kost tijd en dus geld. En die tijd en dat geld zou ik veel liever stoppen in handhavende acties die er toe doen. Bijvoorbeeld op het terrein van (brand)veiligheid.

Dit college van burgemeester en wethouders wil meer overlaten aan de samenleving. Dit betekent naar mijn mening dat burgers, instellingen en bedrijven wrijvingen en irritaties eerst zelf proberen op te lossen. Lukt dat niet dan kan de gemeente altijd nog knopen doorhakken. Samenleven doe je samen. Eens?

Rob Metz,
Wethouder gemeente Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!