Weekboek college: iedereen journalist?

Woensdag 6 april 2011

Door Paul Blokhuis

Als openbaar bestuurder werk je in een glazen huis. Iedereen wil altijd alles van ons weten. En dat is prima. Wij zijn een openbaar bestuur. Soms is het ook ingewikkeld. Per dag komen er bij ons gemiddeld tien verzoeken van de media binnen. Soms willen journalisten gewoon even een feit checken, soms vragen ze om een toelichting, soms wordt een mening gevraagd. Onze reactie vinden wij, een enkele uitzondering daargelaten, meestal correct weergegeven terug.

Met de opkomst van de sociale  media is iedereen echter journalist. Via bijvoorbeeld Twitter,  maar ook via sites van kranten worden dagelijks vele tientallen vragen in onze richting afgevuurd. Nog afgezien van de vraag of wij – qua tijd – in staat zijn om deze vragen te beantwoorden dient de vraag zich aan of wij dat als overheid überhaupt moeten willen. De toon waarop er over ons wordt geschreven is niet altijd even prettig. Als bestuurder behoor je flink wat eelt op je ziel te hebben maar zo af en toe wordt het mij toch wat koud om het hart als ik bijvoorbeeld de reacties op de site van de Stentor lees. Als mensen vroeger boos waren schreven zij een ingezonden brief. En over zo’n brief werd in de regel wel even nagedacht. Sociale media kennen echter geen drempel. Een bericht plaatsen is een kwestie van seconden waarbij de adrenaline het niet zelden wint van het gezonde verstand. Er lijkt geen enkele rem op te zitten. Bestuurders en ambtenaren (en dat vind ik echt vervelend, zij kunnen zich immers niet publiekelijk verweren) worden niet altijd even fair aangepakt.

Tegen dit decor wil ik u de vraag voorleggen of wij als gemeente Apeldoorn op alle vragen die ons via de sociale media worden gesteld reageren. En zo ja hoe. Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Paul Blokhuis, wethouder gemeente Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!