Weekboek College: Samen aan de sneeuwschep!

Zaterdag 22 januari 2011

Door Rob Metz

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar het bevalt mij buitengewoon dat Koning Winter een adempauze heeft ingelast. Dat geeft mij, als ‘wethouder gladheidbestrijding’ de mogelijkheid om een eerste balans op te maken. Vanaf eind november zijn wij de winter met 50 medewerkers en 32 voertuigen te lijf gegaan. Wij hebben er, halverwege de winter, ruim 30 strooibeurten op zitten. De afgelopen tien jaar zaten wij op een gemiddelde van 20 strooibeurten per winterseizoen. Kortom:  ik ga geen geld overhouden dit jaar. En dat is een ‘understatement’; op dit moment ben ik al ruim zes ton kwijt.

Ik krijg veel reacties op het strooibeleid. Soms positief, vaker negatief. Ik ben blij met de complimenten en ik probeer lering te trekken uit de kritiek. Maar dat lering trekken kent wel zijn grenzen! Het is een volstrekte illusie om te denken dat wij onze 670 kilometer aan wegen en fietspaden, op ieder moment van de dag, voor u ‘schoon’ kunnen houden. Daarvoor is Apeldoorn te groot. Daarvoor is het weer te grillig. Daarvoor hebben wij te weinig mensen en te weinig middelen. Daarom moet wij keuzes maken. En wij kiezen er voor om de doorgaande wegen en fietspaden zo goed mogelijk begaanbaar te houden. Wij strooien niet overal.

Misschien is er wel meer mogelijk. Maar dan moeten wij, gemeente en samenleving, zij aan zij aan de sneeuwschep gaan staan. Op internet las ik dat de inwoners van New York 9 euro per uur kunnen verdienen als ze helpen bij het sneeuwvrij maken van de stad. Ook iets voor Apeldoorn? Ik hoor het graag van u. Meer onder de indruk was ik van het staaltje burgerzin van ondernemer Jos Diependaal. Met zijn collega-ondernemers zorgt hij in de Maten voor een sneeuw- en ijsvrij winkelcentrum de Eglantier. Ik zou graag meer Diependaals zien. Als winkeliers de handen uit de mouwen kunnen steken, dan kunnen scholen en buurten dat toch ook! Mobiliseer de ouders, benader uw buren, kortom ga samen met de gemeente de winter te lijf. Serieuze initiatieven van scholen en buurten kunnen rekenen op mijn support als het gaat om zout en materialen. Wat denkt u? Kan ik met een dergelijk idee terecht bij de Apeldoorners? Komt er respons op mijn oproep? Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Rob Metz, wethouder Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!