Wethouder Cziesso gaat recht op zijn doel af

Maandag 4 juni 2012

Door Randy Gasper

Gemeente Apeldoorn

Nu het college van B&W weer helemaal op zijn plek zit, zien we ze overal en ergens weer fanatiek aan de slag gaan. Voor Apeldoorn Direct een optimale gelegenheid om de wethouders eens aan te mouw te trekken en ze een paar vragen te stellen. Niet te moeilijk, gewoon om even kennis te maken.

Zo ook wethouder Detlev Cziesso, een nieuwe Nederlander die sinds de val van het vorige college, heeft plaatsgenomen in het nieuwe college van B&W. We treffen de goedlachse wethouder bij één van de projecten rondom de Kanaalzone. De geboren Duitser kwam op 11-jarige leeftijd naar Nederland toen zijn vader in Nederland aan de slag ging bij Stork. In zijn latere tienerjaren ging de Nederlandse politiek hem steeds meer interesseren, al noemt hij zijn eerste politieke stap een kleine jeugdzonde. Tot 1991 was hij namelijk lid van de JOVD, een politieke jongerentak die zich later zou verbinden aan de VVD.

Wanneer kwam de ommezwaai?

“Dat was rond 1998. Ik raakte geïnspireerd door toenmalig leider van GroenLinks Paul Rosenmüller. Ik vond dat hij een goed financieel beleid presenteerde met zijn groene partij. Het zag er goed doordacht uit. Daar kon ik mij wel in vinden, al was ik toen nog niet direct lid. Op een borrel van GroenLinks werd ik in 2006 zo enthousiast, toen hebben ze mij gestrikt voor die partij. Daarna is het snel gegaan.”

Nu ben je wethouder. We zien weinig “groen” terug in jouw portefeuille. Hoe kan dat?

“Als je het zo sec bekijkt dan heb ik niks, maar aan de andere kant ook weer alles van dat in handen. Een beslissing wordt nooit door één wethouder genomen, maar door ons alle zes. Ik kan mijn kennis en kunde inbrengen, dus ook als het gaat om duurzame en groene beslissingen. Ik heb dus wel degelijk wat te zeggen, ook al zit het niet in mijn portefeuille, net als andere wethouders op hun beurt weer hun stem hebben op zaken die in mijn portefeuille zitten.”

Een duidelijke omschrijving in jouw portefeuille is “Financiën”. Een beste erfenis. Wat is het goede nieuws en wat is het slechte nieuws rondom deze portefeuille?

“Het goede nieuws is dat dit college vooral wil denken in oplossingen. Die wil is er. We hebben een stip gezet aan de horizon en het is ons doel om met dit college, met deze raad en alle Apeldoorners het doel ook werkelijk te bereiken. En omdat we dus heel bewust om moeten gaan met onze financiën, betekent dat wij als overheid andere oplossingen zullen moeten bieden dan het geven van geld. Denk hierbij aan een faciliterende rol, zoals het makkelijker geven van vergunningen. Of betere verbindingen leggen met diverse partijen om iets van de plek te krijgen, zoals de projecten langs de Kanaalzone. Samen kunnen we meer. Het slechte nieuws is dat iedereen het ergens zal gaan voelen. Er zullen minder subsidiegelden worden verstrekt en dat betekent een stijging van misschien wel de zwembadprijzen, de sportclub of  de entreeprijs van bijvoorbeeld Gigant.”

Voel je een zekere druk op je schouders liggen?

“Druk? Nee, dat nog niet. Ik trek me echt wel iets aan van de kritiek die ik hoor. Neem ook de nodige kritiek mee voor verbeteringen. Het is vooral even wennen. Er wordt ook iets van je verwacht nu je wethouder bent, er wordt continu naar je gekeken. We zijn met een moeilijke uitdaging bezig, maar daar zitten ook heel veel leuke uitdagingen bij. Bovendien ervaar ik heel veel plezier in wat ik doe, kom op inspirerende plekken en zie mooie dingen gebeuren. Echte druk voel ik dus nog niet.”

Wat mogen de Apeldoornse van wethouder Cziesso verwachten?

“Ik kan elke Apeldoorner beloven dat ik me voor de volle honderd procent inzet om onze doelen ook werkelijk te bereiken. Verder kan ik daarnaast alleen maar hopen dat we met elkaar weer het licht gaan zien aan het einde van de tunnel. En ik voel dat het ons gaat lukken!”

Wie is Detlev Cziesso als het jasje van wethouder even uit gaat?

“Dan ben ik de man van mijn vrouw en vermaak ik me graag met onze twee honden. Ook ben ik voorzitter van de reuma patiëntenvereniging in Apeldoorn. Tevens houd ik echt van vrienden om mij heen, dus daar probeer ik zoveel mogelijk tijd voor te maken. En ik houd erg van kunst en cultuur. Je zult me dus regelmatig zien bij dit soort gelegenheden in Apeldoorn.”

Wat kan je de Apeldoorners meegeven?

“Ontplooi vooral ook zelf initiatieven. Kijk niet altijd naar de overheid, maar onderneem actie. En we moeten terug naar het microniveau. Dat wil zeggen; wees een goede buur en help elkaar een handje. Zoveel als mogelijk.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!