Wie wordt de eerste kinderburgemeester?

Dinsdag 11 december 2018

Door Roelof Rump

In maart van dit jaar deelde Eva Kluft een van haar grote wensen: ze wilde kinderburgemeester worden. Deze wens kwam terecht bij de gemeenteraad. Die vond het een goed idee en gaf het college de opdracht om op zoek te gaan naar een kinderburgemeester. Eva werd het niet. De kinderburgemeester moet in groep zeven of acht van de basisschool zitten. Dat gaf wel anderen de kans om zich op te geven voor deze bijzondere taak. Zeven kinderen deden dat. Eva Kluft en wethouder Wim Willems vonden Sibel, David en Mirjam de beste. Zij maken nu dus kans om de eerste kinderburgemeester van Apeldoorn te worden.

Vanaf vandaag kan er gestemd worden op de drie kandidaten. Dit kan op de website www.gezinsstadapeldoorn.nl. Daar vertellen Sibel, David en Mirjam ook waarom zij graag kinderburgemeester willen worden en wat ze belangrijk vinden. Bijvoorbeeld goede fietsveiligheid, sport en muziek voor iedereen en activiteiten voor minderbedeelden.

Stemmen kan tot en met vrijdag 21 december. Op donderdag 3 januari wordt, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst, bekend gemaakt wie kinderburgemeester is geworden.

Ter overweging

Beste aankomende kinderburgemeester,

Een belangrijke taak en je zult veel moeten lezen en je bezig moeten houden met beslissingen van de gemeenteraad. Dat wordt best wel moeilijk, maar ik weet dat er raadsleden zijn die je daarbij best willen helpen. Heb je wel eens gehoord van het Kinderrechten verdrag? Dat is een verdrag wat door alle landen in de wereld is ondertekend:

Het belang van het kind moet een eerste overweging zijn. Dit betekent dat als je een besluit neemt, je moet kijken naar wat het beste is voor het kind en dat andere belangen minder zwaar wegen.

Je bent nog niet gekozen en ik weet niet of je ouders veel geld hebben. Maar weet je dat ook in Apeldoorn veel kinderen in armoede leven. Dat kun je niet aan die kinderen zien, en ze praten er ook niet over, want ze schamen zich. Gemiddeld zit er in elke schoolklas wel één of twee kinderen waarvan de ouders weinig geld hebben.

Als je de kinderburgemeester wordt zou ik het heel leuk vinden als je ‘Ambassadeur wordt van kinderen in armoede’

Wil je meer weten over armoede? Dan spreek ik een keertje met je af, natuurlijk samen met je ouders.

Met vriendelijke groeten,

Roelof Rump

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!