1-2’tje: ‘De Gemeente Apeldoorn moet de eigenaren van het Hertzbergercomplex onteigenen’

Woensdag 26 juli 2023

Door Peter Vroon

Hoi Bart,

Ik kan me voorstellen dat na een bezoek aan een concentratiekamp je gedachten nu niet bij Apeldoorn zijn. Het lijkt me een heftige gebeurtenis om de geschiedenis zo te beleven. Ook in deze tijd mogen we alert blijven dat we niemand uitsluiten, zoals werd gedaan in de jaren dertig van de vorige eeuw. De geschiedenis en het heden geven aan dat we als mensheid weinig leren van het verleden en het altijd mogelijk is om deze pijnlijke periode opnieuw te laten gebeuren.

Wel gaaf dat je zo geniet van de architectonische gebouwen in Polen.

Dat kan je van ons kneuterige Apeldoorn niet zeggen. Ik vind dat de enige fraaie architectuur zich bij ons zich in de Hoofdstraat bevindt, met name als je naar boven kijkt in de straat. Er is een aantal hele mooie gevels te zien. Voor de rest is onze Hoofdstraat meer een straat aan elkaar geplakte gebouwen zonder enige schoonheid. Een typische standaard winkelstraat die je in elke stad tegenkomt.

Bart, laten we eerlijk zijn, een mooi centrum zoals in Deventer of bijvoorbeeld de binnenstad van Amersfoort gaan we hier in Apeldoorn helaas niet vinden.

Kijk Bart, er zijn wel een paar gebouwen die de aandacht trekken in onze gemeente. Denk maar aan de Grote Kerk aan de Loolaan, Menorah aan de Paslaan, maar ook Paleis het Loo behoren tot pareltjes van bouwkundige schoonheid.

Ik denk met name ook aan de wijken in Apeldoorn waar gebouwen goed integreren in het geheel. Ik denk aan winkelcentrum Eglantier, het hernieuwde winkelcentrum in Orden, maar ook de gebouwen op het vernieuwde winkelcentrum De Anklaar.

Dit zijn plekken waar de gewone burger vaak komt voor de dagelijkse boodschappen.

Zoals je zei: “Het ooit zo karakteristieke CB-gebouw” aan de PWA-laan dat architect Herman Hertzberger maakte in 1972 is nu een vervallen zooi. Dit is zowel het probleem van de eigenaren als de gemeente Apeldoorn.

Vergeet niet dat de macht van de vastgoedeigenaren niet altijd strookt met het beleid van de gemeente. Het grote geld en het belang van de gemeente staan soms haaks op elkaar. Hoe meer je gebouwen laat verrotten hoe meer mensen er zich aan gaan storen. Het is ook een soort verdienmodel geworden voor de dames en heren van de vastgoedsector.

Ook de particuliere sector kan er wat van.

Denk maar aan het afgebladderde gebouw aan de Marktstraat. Een afschuwelijk lelijk pand dat jaren een doorn is in het oog van veel mensen. Dat moet jij als bijna buurman toch beamen. Het schijnt dat er nu eindelijk echt iets aan gedaan gaat worden, na tientallen jaren leegstand. Eerst maar eens zien wat daar van komt.

Ik moet je wel zeggen dat het oud CB-kantoor aan de PWA laan wel het meest lelijke van alle gebouwen is geworden. Echt vergane glorie in dit deel van Apeldoorn, maar dit is wel de verantwoordelijkheid van de eigenaar van dit voorheen zo mooie gebouw. Het trok jaren de belangstelling van velen en het was een gebouw waar veel moois te beleven was volgens vele oud-medewerkers. Dit heb ik uiteraard van horen zeggen, maar de CB’ers waren, stuk voor stuk, altijd enthousiast.

Zoals het er nu bij ligt is een volkomen schande dat het een ruïne is geworden.

De gemeente Apeldoorn kan het kopen om erger te voorkomen, maar ik denk dat de eigenaren hard moeten worden aangepakt of wat mij betreft onteigend moeten worden, zodat hier weer iets moois en nieuws van gemaakt kan worden.

Ik vrees alleen dat dit waarschijnlijk niet zou kunnen in verband met allerhande juridische regels. Bart, dit is een aanname en niet gestoeld op kennis mijnerzijds.

Ik vind het vooral een bedroevend geheel.

Hoe langer er gewacht gaat worden met de sloop hoe meer er zaken daar gebeuren die je niet wil, maar ook voor de kwetsbare mensen die daar verblijven is dit natuurlijk geen oplossing. De omgeving daar kan als onveilig worden bestempeld en dat is natuurlijk geen goede ontwikkeling voor het centrum. Ik vind dat dit zo snel als mogelijk tegen de vlakte moet en herontwikkeld moet gaan worden tot een leef/woon/recreatieve plaats bij het Amaliapark.

De eigenaren van het gebouw hard aanpakken en hen dwingen snel orde op zaken te stellen, in plaats van de gemeente Apeldoorn dit te laten kopen van het geld van de burgers (gemeentebelastingen).

Bart, de komende twee weken hebben we een zomerstop voor deze column.

Na de stop wil ik het graag met je hebben over “RTV-Apeldoorn” en “Samen 1”. Een echte Apeldoornse soap lijkt dat te gaan worden. Het lijkt me een goed moment om dit eens te bepraten en ik heb er een heel duidelijke mening over, maar wil graag horen wat jij er van vindt. Volgens mij steun jij RTV-Apeldoorn ook. Klopt dat?

Bart, voor nu een hele fijne resterende tijd in Warschau. Met die historische ervaringen daar ga je het leven in Apeldoorn wel relativeren. Geniet ervan en tot na de vakantie.

Cheers, Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!