1-2’tje: Spread the love!

Donderdag 26 november 2015

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hoi Peet,

“Wat je zaait zul je oogsten” zei je in je laatste 1-2’tje. Deze zin speelt me al dagen door het hoofd. Het issue van de zwarte pieten is al even van minder belang; de sint is binnen gekomen, en de kinderen vieren het feest, net als alle andere jaren, met welke kleur piet dan ook. Ik vind het best. En ook het fenomeen van elkaar de zwarte piet toespelen lijkt me minder te boeien.

Ik ben sprakeloos. Al weken! Sinds de aanslagen in Parijs, het de terreurdreiging in Brussel, waardoor het sociale leven, en wellicht ook het economische, stil lag in Brussel, weet ik niet wat ik moet zeggen. Onze Westerse vrijheden lijken in het gedrang te komen, vandaar ook het enorme medeleven met de slachtoffers in Parijs. Maar er gebeurt zoveel meer in de wereld. Het feit dat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schiet, bevestigt voor mij dat er veel, ontzettend veel spanning in de wereld is.

En daar kun je de islam niet de schuld van geven. Ik geloof dat elke godsdienst gebaseerd is op liefde, op zorg en respect voor de medemens. Het enge is dat kleine groeperingen in naam van de godsdienst, de leidraad van die godsdienst zo verkeerd zo verkeerd uitleggen, dat de extremistische acties die ze voeren, daarmee verklaard zijn.

En ik zie vaak in de diverse media dat mensen liefde willen tonen, samen de handen ineen willen slaan, tegen geweld, tegen haat, tegen angst. Maar ik ben bang dat alle liefde die we zaaien, momenteel niet genoeg is om de angst, de haat die gezaaid is, te overwoekeren. En toch moeten we dat blijven volhouden met z’n allen!! Spread the love!! Opdat angst, haat en misvattingen niet zullen overwinnen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!