1-2’tje: ‘Stem, zodat we allen onze stem mogen verheffen’

Woensdag 22 november 2023

Door Bart Lauw

Beste Peter,

Op het moment dat deze column wordt geplaatst mogen we weer naar de stembus. Of hebben we dat net gedaan. Altijd weer een plezierig moment dit democratisch recht te mogen uitoefenen.

In Apeldoorn hebben we 88 stemhokjes om onze stem te laten horen. Hopelijk wordt dat door zoveel mogelijk plaatsgenoten gedaan. Voor realisatie van het grondrecht is in het verleden namelijk hard gevochten. Over vechten gesproken. Heb je gezien dat Baudet in een Gronings café is aangevallen? Nota bene door iemand die letterlijk op rechts van hem stond. Nee, dat is flauw gezegd. Woorden doen er namelijk toe en kunnen óók raken, maar nooit, nee nooit mogen woorden, hoe hard ze ook worden gesteld, een legitimering zijn van strafrechtelijke daden, (online)bedreigingen of intimidaties. Je kan woorden en visie nog zo laakbaar of verachtelijk vinden, maar je gaat de strijd met elkaar uitsluitend verbaal aan, boven de gordel en op inhoud beslechten. Anders heb je per definitie verloren in een rechtsstaat. Na gestemd te hebben, mag je die stem echt wel verheffen, maar het intimideren en belagen van politici neemt momenteel zorgwekkende vormen aan. Een denkbeeld kan haaks staan op de jouwe, maar iedere aanval verder dan woorden is ook een aanval op onze democratie.

Beste Peter, ik weet zeker dat jij het met bovenstaande wél met mij eens bent. In woorden kan je heel scherp fundamenteel oneens zijn én tegelijkertijd prima samen een borrel drinken. Wij zijn daarin het ultieme lokale voorbeeld. Afgelopen weekend hebben we het in NOVA over onze tegengestelde denkbeelden gehad. Hoe vaak wij, op basis van onze columns, niet te horen krijgen dat wij elkaar het licht in de ogen niet zouden gunnen. Het tegendeel is waar. Peter, gelukkig kunnen wij onze gedachtengang uitspreken, ook in felheid en soms zonder nuance. Wij willen beiden nu eenmaal onze mening graag verkondigen en niet immer in bescheidenheid, maar we proosten daarna en laten dan de glazen net zo hard klinken als onze stemmen.

Amice Peter, het is ook mooi om ons beider voortschrijdend inzicht in tegengestelde politieke richting te zien. Jij, die als oud SP’er verworden is tot PVV adept, hoewel beide partijen mijns inziens de overeenkomst van een conservatieve inslag hebben en ik die als oud-bestuurslid VVD en lokaal voorzitter JOVD en daarna 15 jaar actief D66’er, vandaag een stem ga geven aan GL/PvdA. Dit heb ik overigens reeds gedaan bij het verschijnen van deze column.

Peter, ik heb dit keer strategisch gestemd,  omdat ik mij echt zorgen maak over het huidige rechtse sentiment. Daarnaast, zonder verdere politieke inhoudelijke duiding op dit eendimensionale platform, begrijp ik echt niet dat jij, als fotograaf en muzikant en evenzo met een grote voorliefde voor cultuur als ik, stemt op een partij die cultuurbezuinigingen voorstaat en het btw-tarief op cultuur verhoogd wil zien naar 21%. We zijn het met elkaar eens dat cultuur de bakermat van de beschaving is en de slijpsteen voor de geest, dus ik kan je gedachtengang in jouw stemkeuze ook hierin niet volgen. Natuurlijk is dat maar één voorbeeld, klein bier wellicht in het licht bezien van het huidige wereldleed, maar dit online platform is niet het medium om de politieke degens uitgebreider te kruisen.

Beste Peter, waar we het ongetwijfeld wel over eens zijn is de weinig verheffende ambitie die Apeldoorn op de kandidatenlijst tentoonspreidt. Slechts vijf lokale politici op de landelijke lijst, waarbij maar 1 in de top-10, bij de SGP. Dat is helaas het juk van de Apeldoornse bescheidenheid.

Peter, we gaan zien wat de politieke toekomst brengt. Feit is dat er nog genoeg politiek te strijden valt tussen ons, zowel lokaal als landelijk. Wat de uitslag ook is, we nemen er een biertje op volgende week. Niet om mee te slaan, zoals op misselijkmakende wijze bij Baudet is gedaan, maar om te proosten en het moment van politieke glorie of verdriet samen te verwerken.

Een politiek groene groet, Bart 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!