1-2’tje: Vluchtelingen

Woensdag 2 september 2015

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hi Peet,

Ik ben deze week behoorlijk trots op onze blogster Eva Siebelink; haar uit het hart geschreven blog over het vluchteling-zijn ging dusdanig viraal (meer dan 30.000 keer gedeeld, meer dan 60.000 keer geliked) dat ook de landelijke pers deze overnam en Eva door o.a. de Linda en RTL Nieuws geïnterviewd werd. En terecht, ook ik was geroerd door het perspectief dat zij in deze blog gebruikte: dat van een moeder die een beter leven wil voor haar kind (zie haar facebookpagina).

En niet alleen cultureel Apeldoorn leeft, zoals je vorige week terecht schreef. Ook sociaal Apeldoorn laat zich deze week inzake het vluchtelingen-probleem  van zijn goede kant zien. Het is prachtig om te zien dat de Americahal binnen no-time is ingericht om 400 vluchtelingen op te vangen (je zal er maar moeten zitten, maar dat terzijde), het is eveneens prachtig om te zien hoe er groepen worden gestart, waarin je je kan aanmelden als gastgezin. Ik vind het hartverwarmend!

Toch heb ik me niet aangemeld, en dat heeft een reden. Ik ben normaal gesproken zeer sociaal, hulpvaardig, niet-discriminerend en hartelijk, mijn deur staat altijd voor iedereen open. Maar ook ik ben moeder. Van een prachtige 16-jarige meid. En het feit dat er 400 vrijgezelle mannen boven op elkaar gehuisvest worden op een steenworp afstand van ons huis, boezemt me enige angst in. Temeer omdat deze mannen uit een land, een cultuur komen, waar de rechten van en het respect voor vrouwen niet echt op de eerste plaats komen. Ik ben er niet trots op, maar dat maakt me huiverig.

En dan nog vind ik dat deze mannen opgevangen moeten worden, dat we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat het leven voor hen enigszins dragelijk wordt, dat ze hun angst voor de situatie in hun land opzij kunnen zetten en zich veilig kunnen voelen. Iedereen die zich daarvoor inzet, vind ik bij deze een held! Ik bekijk de situatie nog even van een afstand, wacht op hoe zich de komende maanden ontwikkelen in deze regio. Het zal wel vloeken in de kerk zijn in het “wij-steken-de-handen-uit-de-mouwen”-Apeldoorn van deze week, als er gezinnen of een gemixte samenstelling in de Americahal opgevangen waren, was voor mij de situatie heel anders.

Heb jij je opgeworpen als gastouder Peet?

Liefs,

Jook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!