1-2’tje: Waar gaat het heen?

Zondag 20 september 2015

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hoi Peet,

Jij schreef vorige week dat je trots bent op Apeldoorn, onze burgemeester en onze gastvrijheid. Dat is terecht. Ik wil het niet nog een keer over de vluchtelingen hebben, ik ben er nog niet uit wat ik van de hele problematiek vind. Het gaat om mensen die angst hebben, mensen met gezinnen. Maar het gaat ook om IS. Dat kun je niet helemaal uitsluiten. Ik heb een diepe angst voor mensen met godsdienst-waanzin. En dan gaat het niet per se om Islam-waanzin. Ik geloof dat de Bijbel, Koran, Thora etc. boeken zijn, die als leidraad kunnen gelden hoe je je als fatsoenlijk (goed) mens moet gedragen. Mensen gaan deze handvaten uitleggen naar eigen inzicht en misbruiken om onder het mom van “God, Allah, of Jahweh heeft het zo gewild” het recht in eigen hand te nemen. Ik vind dat eng.

En Peet, het valt me steeds meer op dat er heel veel mensen zijn, die echt geen idee hebben hoe je je als goed mens moet gedragen. De maatschappij wordt steeds ik-gerichter, lontjes steeds korter. Ik zie dat in kleine dingen: iemand die in de kantine een twintig-tal andere collega’s ellenlang laat wachten om zelf de “lekkerste ingrediënten” uit een salade te hengelen, mensen die anderen stijf schelden als er per ongeluk een vergissing in het verkeer wordt gemaakt. Dit zijn kleine voorbeeldjes die zich opstapelen.

De wereld verhardt, mensen verharden. Ik wil er niet in meegaan en probeer maar gewoon een goed mens te zijn, met mijn fouten, gebreken en eigenaardigheden.

Fijne week Peet, tot gauw!

Jook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!