1’2’tje: ‘Het cultuur bolwerk aan de Nieuwstraat moet volledig op de schop’

Woensdag 12 juli 2023

Door Peter Vroon

Hoi Bart,

Ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van je column. Ja, het wil niet zeggen dat we altijd recht tegen over elkaar staan.

Sterker nog, ik waardeer je typische Bart Lauw visie, charme en doortastendheid.

Op de socials werd gereageerd dat het respect voor elkaar op het randje is, maar dat is niet zo. Kortom, we zijn aardig voor elkaar, maar sparen elkaar niet en zijn scherp op de inhoud. Wederzijds respect hebben we zeker naar elkaar, dat is ook de basis van een 1-2’tje. 

Het onderwerp “framing“ is interessant.

Het huidige tijdsgewricht zit vol met allerhande framingzaken. Ik vind echt dat het de spuigaten uitloopt. Ik ben een product van het hippie tijdperk waar iedereen zijn of haar mening mocht hebben over zaken. Nu is dat uit den boze lijkt het. In dit tijdperk van de “rubberen tegel“ generatie moet je, bijna op een ongezonde manier, denken zoals iedereen denkt. Doe je dit niet dan ga je gecanceld worden of geframed. Dit is onwenselijk. Bart, jij en ik samen maken van ons hart geen moordkuil en denken vanuit respect naar en voor elkaar vaak verschillend over zaken. 

Ja Bart, de betrokkenheid en passie voor ons Apeldoorn is groot en zeker voor de de kunst en cultuursector.

Ik merk wel dat in de loop der jaren zaken cultureel veranderen in het bolwerk van cultuurondernemingen. Neem bijvoorbeeld Coda. Coda was vroeger redelijk elitair en Apeldoornse kunst zag je er niet. Dit is mijns inziens drastisch veranderd. 

De afgelopen tien jaar zie je veel meer kunstuitingen in Coda. Er is een duidelijke visie op Apeldoornse kunst en dat verheugt me zeer.

Ook bij Orpheus zie ik veel veranderen. Bijvoorbeeld het project “een middagje uit“ voor en door Apeldoorners vanaf 64 jaar. Een geweldig initiatief dat Orpheus mogelijk maakt. Het heeft er mee te maken dat er nu bestuurders zitten die het out of de box denken niet uit de weg gaan. 

Ik ben het niet met je eens over Gigant.

Gigant wil meer bezoekers trekken en dat lukt hen ook goed. Er zijn concerten die een vol huis trekken en goede en minder goede filmproducties. De fantastische “Monkey Jams”. De Stadsoase die zondag weer van start is gegaan is een verademing.

Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met verzakelijking. Waarin dan? De jazzmiddagen lopen toch goed? Jij bent toch sponsor of doe je dat niet meer? Nu weet ik dat jij dat doet om de Jazz in Apeldoorn blijvend op de kaart te houden, maar men sponsort toch ook om er wat voor terug te krijgen? 

Tja, ACEC is een compleet ander verhaal. Ik heb hier ideeën over en niet alleen ik. Het hele culturele bolwerk in de binnenstad moet blijven. ACEC mag nooit verdwijnen en zeker niet onder de bezielende leiding van Jasper. Het zou zonde zijn en een kaalslag als de lokale politiek dit laat gebeuren.

Ik geef een opsomming wat ikzelf met anderen besproken heb:

ACEC ligt redelijk geïsoleerd in het cultuurkwartier. Je parkeert je auto in de garage in de buurt en loopt snel door de culturele steeg richting Nieuwstraat. ACEC laten de meeste mensen dan links liggen. 

De gemiddelde Apeldoorner stapt niet zomaar ACEC binnen. Er is toch een soort drempel, het is weinig uitnodigend wat daar binnen gebeurt. Daarentegen lopen er vele mensen langs en wordt er, heel grappig, veel gefotografeerd mbt het beeld wat daar staat. Eigenlijk zou het beeld moeten verwijzen naar ACEC.

Out of the box denkend: er ontbreekt in de binnenstad een soort buurthuis, een plek waar men kan bezinnen en reflecteren, waar kunst en horeca samenkomen. Ik zie een ruimte voor me waar je als passant meteen kan zien wat er binnen gebeurt: gooi de ramen en deuren open.
Heerlijke stoelen, lage tafeltjes, de lounge-gedachte waarbij op de achtergrond muziek wordt gemaakt, door passanten of door beroepsmusici, maar altijd zodanig dat het niet overheerst. Serveer eenvoudige maaltijden en/of hapjes, gemaakt door bijvoorbeeld asielzoekers, geef hen een plek. Richt je in eerste instantie op het weekend: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Creëer een terras en zoek voor de programmering contact met Gigant, Bluescafe, Orpheus en Coda. Een plek waar je op weg naar huis nog even wil ontspannen, een gesprek wil voeren, een drankje wilt doen, kan luisteren naar verstilde muziek, een plek waarbij je op adem kan komen, midden in de stad en waarbij je ook kan kijken naar kunst.

Het tijdperk van individuele cultuurbolwerken is echt voorbij.

Eigenlijk denk ik dat de handen in elkaar gestoken moeten worden om kunst en cultuur te redden van de ondergang.

Bart, geniet van je vakantie en ik ben benieuwd naar je culturele ervaringen in Polen.

Een culturele  groet,

Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!