Pussy Riot in Gigant

Zondag 14 april 2024

Door Henk Schrier

Het is zaterdagavond, de meeste mensen van ons genieten na van een mooie zomerse dag, op de terrassen buiten een zacht geroezemoes van geluiden, van proosten, van eten en lachen. Hierlangs lopend onder weg naar Gigant in Apeldoorn ben ik benieuwd naar de optredens daar vanavond. Op dit moment nog geen flauw benul wat mij deze avond zal brengen. 

Antillectual 

De band Antillectual staat in het voorprogramma en prikkelen je gevoelens terwijl je onbewust met je hoofd bonkt. De band zet maatschappelijke urgentie om in melodieuze punkrock. De bandleden groeiden op met skatepunk uit de jaren 90, emo uit de jaren 00 en orgcore uit de jaren 10. Antillectual is filosofisch en krachtig, met invloeden van buiten de punkrockwereld zoals de DIY-politiek van Crass, de authenticiteit van Hüsker Dü en de gitaaracrobatiek van Van Halen. 

In 2005 begon Antillectual met het uitbrengen van albums en toeren. Inmiddels hebben ze wereldwijd meer dan duizend liveshows gespeeld. Voor het eerst in zeven jaar bracht Antillectual in 2023 een volledig album uit. 

Na dit knallende optreden vol enthousiasme en energie, met de nodige politieke boodschappen van waar we nu staan in Nederland en dat je op een ochtend ontwaakt en je hoort dat de PVV de grootste partij van Nederland is, is het tijd voor de hoofdact van vanavond. 

Pussy Riot 

Het Russische protestcollectief Pussy Riot werd in 2012 wereldwijd bekend met hun provocerende guerrilla-punkrockoptreden in the Cathedral of Christ the Saviour in Moskou. Dit optreden, bedoelt tegen de herverkiezing van Putin en de vervlechting van de Russische Orthodoxe kerk en de staat, is van korte duur. Het optreden werd door Russisch-Orthodoxe geestelijken als heiligschennis beschouwd en niet snel daarna werden Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina en Jekaterina Samutsevich gearresteerd en beschuldigd van hooliganisme. Alyokhina schreef later een boek over haar huiveringwekkende ervaringen in het Russische strafkamp: Riot Days. Vanavond is dan Pussy Riot met de Riot Days-tour in GIGANT! De leden van Pussy Riot die vanavond optreden zijn Maria Alyokina, Diana Burkot, Olga Borisova en Aline Petrova. 

Het collectief noemt Riot Days een elektronische rockopera, gebaseerd op het boek van Alyochina. De tour is in een nieuw jasje gestoken vanwege de oorlog in Oekraïne en omgedoopt tot anti-oorlogstournee. Verwacht daarnaast thema’s als feminisme en LHBT-rechten, waar Pussy Riot sinds de start in 2011 bekend mee werd. 

Een aanzienlijk deel van de inkomsten van het Riot Days project gaat naar de ondersteuning van het Oekraïense Okhmatdyt kinderziekenhuis (tussen de foto’s van het artikel staat een QR-code mocht je een donatie willen doen).

Het optreden begint door het publiek te vertellen wie er optreedt en wat hun rol in Pussy Riot is geweest en nog is. 

Daarna komen de leden een voor een spelend op. Het optreden wordt versterkt door een videopresentatie om uitleg te geven wat er allemaal gebeurd is met de band in Rusland. 

De 150 man die er naar dit optreden kwam kijken gingen mee in de flow van de band en je voelde dan ook een de saamhorigheid en bezinning van wat er speelde maar wat er ook nu speelt in Rusland. 

Het bijzondere, ik spreek geen Russisch en met mij meerderen, maar weet dat dit optreden je toch het gevoel geeft hoe heftig het allemaal was en nog is. Neem bijvoorbeeld het recente “overlijden” van Aleksej Navalny.

Al met al een geslaagd, maar ook indrukwekkende avond wat zeker een uitverkochte zaal had verdiend. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!