Beleef de Apeldoornse 4Daagse met dit beeldverslag

Vrijdag 14 juli 2023

Door Kevin van Es

Peter Vroon

Dit jaar staat de 68ste editie van de 4Daagse Apeldoorn op het programma. Het evenement voor ervaren en minder ervaren wandelaars, jong en oud! Met afstanden tussen de 12 en 40 kilometer is er voor iedere wandelaar iets wils. Tienduizenden genoten al van de unieke natuur en pittoreske dorpen op de Veluwe. Met dit jaar voor het eerst: de KidsWalk! Het evenement staat garant voor unieke prestaties, mooie verhalen en onvergetelijke momenten. In dit verslag brengen wij deze sportieve week in beeld.

Dag 1: De start

In alle vroegte begonnen de wandelaars aan de eerste dag: de 4Daagse Apeldoorn is officieel van start! Om 06:30 vertrokken de 40-kilometerlopers vanaf Victoria Boys. Andre uit Aalten loopt vandaag voor de eerste keer mee: “ik loop 4 keer 40 kilometer. Het is een pittige, maar vooral mooie route.” De vroege aanvangstijd weerhield de wandelaar niet om richting Apeldoorn te rijden: “ik zat om 5 uur in de auto, maar dat is het zeker waard. Ik heb veel zin om te beginnen!”

De tweede groep, van 30 kilometer, ging om 07:00 op pad. Het viel op dat de wandelaars onderling veel lol hadden, voor Martin van de organisatie is dit de vierde editie van de wandelvierdaagse: “vooral de saamhorigheid trekt mij. We doen het allemaal samen. De sfeer zit er altijd goed in, het is vooral hopen op goed weer. Ook hebben we wederom een mooie club vrijwilligers op de been gezet. Met rond de 140 vrijwilligers, 1900 inschrijvingen en 700 daglopers maken we er een mooi evenement van!”

De derde groep loopt 20 kilometer en vertrok om 07:30 van het sportpark. De vandaag jarige Anja Prins, wethouder Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en gezondheid, was ook aanwezig en sprak haar bewondering uit over het evenement: “het is een geweldig evenement voor de stad. De vrijwilligers en de organisatie hebben het terrein mooi ingericht. Iedereen heeft een goed humeur.” Tot slot benoemde ze het belang van bewegen en wenste ze de deelnemers veel succes. De laatste groep, van 12 kilometer, begonnen om 08:30 aan hun wandeling.

Dag 2: De KidsWalk

Tijdens dag 2 van de 4Daagse vond er een ware primeur plaats. De eerste editie van de KidsWalk stond op het programma. Rond 11:00 struinden de eerste plukjes enthousiaste kinderen, en begeleider(s), het terrein op. Onder hen de drie Apeldoornse meiden: Mae, Evi en Hailey. Ze lopen vandaag de volle 6 kilometer, maar dit moet met de geoefende kilometers van de afgelopen dagen in het achterhoofd geen probleem zijn: “we hebben gisteren al een aantal kilometers gewandeld.”. Ook Kian en Mila leggen de route af. Opa Martin, wie ook meehelpt vanuit de organisatie, begeleidt het duo tijdens de wandeling: “we zijn allemaal betrokken bij het evenement. Jong geleerd is oud gedaan.” Richting de middag kwamen de eerste jonge wandelaars en aanhang binnen. Ze ontvingen een medaille ter herinnering aan de geleverde prestatie.

Dag 3: De Bosweide

Na een lange en intensieve wandeling is er niets zo fijn als een verfrissend drankje, een lekkere hap, een fijne stoel en een gezellig gesprek. Op het terrein konden de wandelaars genieten van een gezond en vitaminerijk drankje van de vitaminebar, een overheerlijke hamburger of een frisje. Elly en Jos komen uit Weerd en lopen voor de eerste keer mee. Het stel heeft jaren wandelervaring en geniet met volle teugen, zo benadrukt Jos: “De route is geweldig mooi. Het hoogtepunt was het Paleispark van Kroondomein Het Loo. We sluiten de vierdaagse morgen af, maar hopen volgend jaar weer deel te kunnen nemen.” Een plek op de rustplaats wil je als wandelaar het liefst vermijden: de EHBO. In de witte tent verzorgen Adri en zijn team wandelaars met blessures: “dit zijn vooral blaren op de voeten”. Na vijf jaar te hebben geholpen op de 4Daagse heeft Adri een goede tip om blaren te voorkomen: “kamferspiritus ontvet de voet en maakt de huid minder gevoelig.”

Dag 4: De finale

Vandaag stond de laatste dag van de 4Daagse alweer op het programma. Op het terrein van Victoria Boys heerste een feestelijke en euforische sfeer. De wandelaars mochten na dagen vol inspanning, eindelijk genieten van een welverdiend drankje en de live muziek. Het was een zware, maar vooral mooie editie. Voor Jeannette Thannhauser-Mensink is het wel een hele bijzondere 4Daagse. Ze loopt ter nagedachtenis aan haar vader, Dick Mensink. Hij was jarenlang actief in de organisatie. “Onderweg heb ik meermaals aan hem gedacht en toen ik vanochtend kwam aanlopen speelde het nummer dat op zijn crematie werd gespeeld in mijn oortjes,” aldus Jeannette. Een koppel is helemaal vanuit België richting Apeldoorn gekomen, speciaal voor de 4Daagse: “de route is fantastisch. We hebben vier dagen genoten van de ambiance, het weer en de gezellige mensen.” Wie wil genieten moet er iets voor over hebben, het stel mag morgen ruim vier uur terugrijden: “volgend jaar komen we zeker weer terug!”

Klik op de foto’s en proef de sfeer van dag 4 (foto’s: Peter Vroon)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!