5000 mensen preventief gefouilleerd

Zondag 27 november 2011

Door Niels Damstra

APELDOORN – De politie in Apeldoorn heeft in de nacht van zaterdag op zondag 27 november de tot nu toe grootste actie met preventief fouilleren gehouden. Al het uitgaanspubliek werd door detectiepoortjes geleid en bij wie de poortjes aansloegen, volgde een preventieve fouillering. In totaal zijn ongeveer 5000 mensen door de poortjes geleid en waar nodig gefouilleerd. Er zijn vier personen beboet die een mes bij zich hadden. Twee personen zijn aangehouden voor illegaal wapenbezit.

De actie was bedoeld als duidelijk signaal dat politie, horecaondernemers en gemeente Apeldoorn vinden dat wapens niet horen bij een avond stappen. Horecaondernemers ondersteunden de actie door hun personeel t-shirts te laten dragen met de tekst ‘Apeldoorn tegen zinloos geweld’ en een afbeelding van het welbekende lieveheersbeestje.

Van 15 september tot 15 december mag de politie in Apeldoorn preventief fouilleren op en rond het Caterplein. Aanleiding voor deze maatregel is het toegenomen aantal geweldsincidenten en wapenbezit in de eerste helft van dit jaar. De afgelopen jaren is de veiligheid in het uitgaansgebied verbeterd door de inzet van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. De inzet van alle partijen is er nu op gericht om het uitgaansgebied veilig te houden.

Het uitgaansgebied was op vijf punten afgesloten om iedereen te controleren. Op de Roggestraat werden ook voertuigen gecontroleerd, in totaal 60 auto’s en 12 bromfietsers. Op deze locatie zijn twee personen aangehouden voor illegaal wapenbezit. Een 18-jarige jongen uit Heerhugowaard bleek zowel een honkbalknuppel, pepperspray als een mes in zijn auto te hebben. Een 27-jarige Apeldoorner had een ploertendoder in zijn auto. Beide verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau en na verhoor heengezonden. De wapens zijn in beslag genomen en de politie maakt proces-verbaal tegen hen op.

Op alle locaties zijn in totaal vier personen beboet voor het bij zich hebben van messen die aangeduid konden worden als wapens. Ongeveer vijf personen deden afstand van goederen waar ze niet voor zijn beboet, zoals een klein schaartje of een broodsmeermes.

De politie ontving veel positieve reacties van het uitgaanspubliek en horecaondernemers. Er hoefden geen personen te worden aangehouden omdat ze weigerden mee te werken.

Op diverse locaties zijn in de blauwe bakjes waar mensen hun spullen in konden doen voor ze door een poortje liepen, spullen achtergebleven. Ondermeer diverse sleutels, een rijbewijs, een pinpas en een telefoon. De eigenaren kunnen deze spullen vandaag, zondag 27 november, ophalen bij het politiebureau aan de Vosselmanstraat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Caterplein Apeldoorn Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!