80 jaar Steinhauer verlichting in Apeldoorn

Donderdag 31 januari 2013

Door advertorial

De geboorte van een zoon was voor Steinhauer senior destijds de aanleiding om een eigen lampenmakerij te starten. Toen zijn vrouw zwanger was, zei hij: als het een jongetje wordt, begin ik voor mijzelf. Op 21 oktober 1933 zag Steinhauer junior het levenslicht en diezelfde dag begon de jonge vader een lampenmakerij in een kelder aan de Kinkerstraat in Amsterdam.

Bollen blazen
Na de oorlog verhuist het gezin naar Apeldoorn waar vader en zoon de zaak verder uitbouwen in de oude melkfabriek aan de Venkelstraat. In de jaren 50 en 60 komt de kunststofindustrie tot bloei en concentreert Steinhauer zich op de productie van kunststof lampen. Hier leert ook kleinzoon Mark Steinhauer het vak. “Elke vakantie en ieder vrij uurtje werkte ik in het magazijn of in de fabricage waar de  kunststof bollen geblazen werden.”

Ontwerpen en ontwikkelen
Inmiddels is Mark al meer dan 20 jaar directeur eigenaar van Steinhauer Verlichting  en heeft het bedrijf een flinke ontwikkeling doorgemaakt. “Tussen 1998 en 2002 zijn we heel hard gegroeid.  Steinhauer richtte zich meer op de productie van duurdere verlichting en de collectie werd breder. “We ontwerpen en ontwikkelen onze verlichting in eigen beheer. Daarna kunnen we kiezen voor een hoogwaardige productie met componenten uit Europa en assemblage in Nederland of voor productie door onze vaste partner in China, met uiteraard een lager prijsniveau.”

Export en innovatie
Steinhauer  concentreert zich vooral op de export en levert inmiddels aan 14 verschillende landen, met Duitsland en België als belangrijkste afzetmarkt. In Nederland is Steinhauer marktleider. “Veel collega’s zijn failliet gegaan. Ook wij hebben harde klappen gehad in Nederland maar gelukkig zijn we financieel gezond. We hebben hele goede jaren gekend en geen gekke dingen gedaan waardoor we nu de financiële middelen hebben voor innovaties, een absolute must in deze tijd.”

LED verlichting
Een van die innovaties is LED verlichting. “Met LED staan we in de beginfase. Het zal nog wel even duren voordat dit goed ontwikkeld de markt in gaat. Er bestaan veel vooroordelen rondom LED, mensen associëren dit met fel blauw licht terwijl het in vele lichtkleuren verkrijgbaar is. In Nederland hechten we veel waarde aan gezelligheid, dus zacht licht. Led is bovendien goed te dimmen zodat het ook een prima sfeerverlichting kan zijn.”

Webshop
“Een andere grote ontwikkeling is internet. In Duitsland zijn onze grootste klanten webverkopers. In Nederland koopt de consument nog het liefst de verlichting in de winkel maar ook hier zien we nieuwe ontwikkelingen. Op dit moment bouwen wij zelf een nieuwe webshop met een uitgebreid filterconcept zodat de consument eenvoudiger zijn keuze kan maken en niet eindeloos langs een enorme brei aan lampen hoeft te scrollen (www.steinhauer.nl) De uitlevering vindt plaats via onze dealers.

Tekst: Saskia Paulissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!