9-jarige skateboarder steelt de show bij Real-X Back To School Party

Zondag 2 september 2018

Door Stéphanie Berris

De eerste schoolweek zit er alweer op. Het eerste weekend na de vakantie, werd door Real-X indoor fun-/skatepark & shop op zaterdag 1 september gevierd met een “Back to School Party”. Tijdens dit evenement konden skateboarders meedoen aan verschillende wedstrijden zoals de hoogste sprong (ollie) over een stapel schoolboeken en een ‘best trick’. Wie zelf niet op het plankje durfde te staan, kon natuurlijk ook gewoon komen kíjken naar de halsbrekende toeren in de indrukwekkende skatehal, of een potje poolen of gamen in de lounge.

Hoewel het skateboardfeestje dit weekend met veel evenementen in Apeldoorn moest concurreren, waren er toch heel wat liefhebbers naar het Zwitsalterrein gekomen om te zien hoe de deelnemers hun best deden om met hun skateboard over een steeds hoger wordende stapel boeken te springen.

Jong geleerd…

Als jongste van de skaters vandaag valt de 9-jarige Lennard Pool op. Van helm tot schoenen in zwart gekleed, met een motto op zijn t-shirt dat hij duidelijk naleeft: ‘Try and fail, but don’t fail to try’.
Zijn moeder vertelt dat ze uit Groningen zijn gekomen om hieraan mee te doen. In Groningen is wel een skatepark, maar niet zo mooi en groot als Real-X, vindt ze. Lennard staat pas sinds 2 jaar op een skateboard, maar is duidelijk fanatiek. Hij legt later zelf uit dat hij eigenlijk nog nooit eerder zulke ollies (sprongen) over objecten heeft gemaakt, hij oefent normaal alleen op stoeprandjes. Maar de stapel lager maken voor hem? Daar wil hij niks van weten. Lennard waagt elke sprong, en zijn tricks worden door de andere skaters met gejuich en applaus begroet. Als de stapel uiteindelijk toch echt te hoog voor hem wordt, gaat hij even lekker gamen in de lounge tot de volgende wedstrijd.

88 cm schoolboeken

Uiteindelijke winnaar van de ‘schoolboekenollie’ wordt Mees Groothuis; hij weet met zijn skateboard moeiteloos over een stapel van 88 cm te zeilen. Mees is al sinds de begindagen van Real-X kind aan huis. Nu hij gaat studeren in Eindhoven, is de overwinning in ‘zijn’ skateboardpark een mooie afsluiting. Het einde van zijn hobby is het zeker niet; ,,waar ik ga studeren hebben ze gelukkig ook een skateboardpark”.

Meer dan skaten

Eigenaar David Hornbeck wijst meerdere jongvolwassen skaters aan, die hij hier heeft zien opgroeien. Uit alles blijkt dat David een bijzondere rol vervult hier: hij geeft natuurlijk les, maar Real-X is ook een (h)echte groep. Jongeren kunnen er terecht. David kent ze goed, voelt zich betrokken en praat met ze over veel meer dan alleen skateboards. Real-X is duidelijk niet alleen een skatepark & shop, maar ook een hangout en een thuisbasis voor de jongeren.
Die betrokkenheid krijgt Real-X ook terug, in de vorm van hulp bij lessen en evenementen. Initiatiefnemers David en Jolien zijn voor alles dat zij niet alléén kunnen doen afhankelijk van vrijwilligers. Doordat er echt een groepsgevoel wordt ervaren, hoeft David hier echter eigenlijk nooit om te vragen; bij elke les of evenement staan er skaters klaar om te helpen.

Met de Back To School Party is het nieuwe lesseizoen weer geopend. Apeldoorn kan weer 6 dagen per week terecht bij Real-X voor skateboardlessen, vrij skaten, kinderfeestjes, (card-/)gamemiddagen, jamsessies én het NK Junioren, dat in het weekend van 20-21 oktober in het Real-X skatepark zal worden gehouden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Sport

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!