‘Apeldoornse aanpak schulden onder jongeren is inspirerend’

Donderdag 14 juni 2018

Door Daniel van Harmelen

De manier waarop de Stadsbank de problematiek rondom jongeren met schulden aanpakt is inspirerend. Dat is een conclusie van een onderzoek in opdracht van drie ministeries. Het Apeldoornse project uit 2014 waarbij jongeren hun studie kunnen combineren met het aflossen van schulden mag een succes heten, concludeert het onderzoek.

Met het project van de Stadsbank, dat in 2014 begon, werd het mogelijk voor jongeren om hun schulden met hun studiefinanciering af te lossen. Omdat jongeren vaak slechts mondjesmaat kunnen aflossen, biedt de extra financiële ruimte van een studiefinanciering steun. Dat moet de rust creëren om te kunnen studeren. En met een opleiding of studie op zak heeft de zwerfjongere meer kansen op de arbeidsmarkt.

De stadsbank biedt jongeren daarnaast ondersteuning bij het oplossen van schulden. Zo wordt het contact met schuldeisers door de stadsbank overgenomen, krijgen jongeren lessen in het goed omgaan met geld en worden betalingsregelingen getroffen.

Met het project zijn volgens het onderzoek inmiddels 70 jongeren verder geholpen. Vooral MBO-studenten weten de weg te vinden naar de stadsbank, zo meldt het onderzoek.

Laagdrempelig

,,Het moet wel laagdrempelig zijn”, vindt Marco Betman van het Outreachend Team van Stimenz. En daar schort het volgens het onderzoek ook nog steeds aan. Zo moeten jongeren met schuldenproblematiek hun hele administratie op orde hebben voordat zij hulp kunnen krijgen van de stadsbank. ,,Als ik dat op orde had, dan was ik niet bij de stadsbank gekomen”, aldus een jongere in het onderzoek.

Het onderzoek, ‘Rapportage onderzoek zwerfjongeren en schulden’ is hier te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!