Aantal woningzoekenden groeit: langer wachten voor een sociale huurwoning

Dinsdag 8 februari 2022

Door Tim Uilen

Archief

Je neemt het vaak op tegen honderden andere mensen, hebt soms gewoon geluk nodig en daarnaast ook veel geduld. Het vinden van een sociale huurwoning duurt behoorlijk lang, er is namelijk onwijs veel vraag naar woningen. Binnen de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen) is het aantal woningzoekenden in 2021 gestegen naar ongeveer 17.000 mensen. Het probleem is dat het aantal woningen dat vrijkomt niet is gestegen. Door een grotere vraag en niet genoeg aanbod loopt de wachttijd voor een sociale huurwoning op. Woonkeus Stedendriehoek, een samenwerkingsverband van meerdere woningcorporaties, wil daarom de komende jaren 4.000 extra sociale huurwoningen realiseren.

Toename woningzoekenden

Het aantal woningzoekenden groeit dus, zo waren het er in 2020 ongeveer 15.000. Vorig jaar, in 2021, waren het er dus 2.000 meer en in 4 jaar tijd gaat het om een toename van 33 procent. Vooral eenpersoonshuishoudens groeien de afgelopen jaren erg snel. Dat ziet Jaap Huibers, voorzitter van Woonkeus Stedendriehoek, ook. “Deze groep richt zich vooral op het huursegment. Ook het aantal reacties op een geadverteerde woning neemt toe, in 4 jaar tijd is dit zelfs bijna verdubbeld. Er reageerden in 2018 gemiddeld nog 70 woningzoekenden op een woning, in 2021 waren dit er 136. En daarmee neemt de kans dat je een woning toegewezen krijgt af en duurt het gemiddeld genomen langer voordat je als woningzoekende een passende woning vindt.”

Woningcorporaties De Marken, Veluwonen, IJsseldal Wonen, De Goede Woning, Ons Huis, De Woonmensen, Woonbedrijf Ieder1, Rentree en Mooiland willen daarom de komende jaren extra projecten met sociale huurwoningen realiseren. Zo is bijvoorbeeld Ons Huis bezig met 85 appartementen en woningen in Apeldoorn-Noord, terwijl De Goede Woning 63 appartementen aan de Deventerstraat wilt bouwen. Zo kunnen er meer sociale huurwoningen beschikbaar komen voor de groeiende vraag. Ook zijn er minder mensen in 2020 en 2021 verhuisd, waardoor er ook minder woningen weer beschikbaar werden. Het grootste probleem is hier de doorstroming naar koopwoningen, dat is met de huidige markt heel lastig.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!