André Kuipers inspireert technische hoogvliegers

Donderdag 12 januari 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

De astronaut Andre Kuipers opende op woensdag 11 januari het toekomstgerichte Technasium en een nieuw Studiecentrum op het Veluws College Walterbosch. Op het Technasium worden leerlingen op havo/vwo-niveau uitgedaagd te onderzoeken en ontdekken, te ontwerpen én om samen te werken en te presenteren.

Er wordt nauw samengewerkt met ondernemers, denk aan Clean Tech Apeldoorn. Hans Dakkus van Clean Tech zegt hierover: ,,Wij geven opdrachten aan de school en de leerlingen gaan aan de slag. Ze hebben bijvoorbeeld voor ons een energieneutraal huis ontworpen. Verrassende ideeën komen dan naar voren, zoals een huis ontworpen als een dennenappel.” Leraar Oerlemans geeft aan dat met de komst van het Technasium leerlingen als het ware een gereedschapskist krijgen aangeleverd waarmee ze vrij aan de slag kunnen. Ook wordt aansluiting gezocht op basisscholen, zodat leerlingen al jong geïnteresseerd raken voor techniek. Dit alles heeft tot gevolg dat ze scherpere keuzes kunnen maken voor de toekomst. Het is het ontdekken van een nieuwe weg van leren.

De opening werd door de leerlingen zelf verzorgd met zang, dans en inzet van media. En na een korte inleiding door directeur Jacqueline Versluijs, was het woord aan André Kuipers. Gedreven en met passie nam hij de aanwezigen mee in een reis door de tijd, ruimte en zijn eigen ontwikkeling: van arts tot astronaut. De ontwikkelingen in de ruimtevaart en het gebruik ervan in onze dagelijkse praktijk, is enorm. Denk aan GPS, radio, communicatiesatellieten die informatie verschaffen bestemd voor onder andere defensie, landbouw, klimaatverandering en lucht. Dat de ontwikkeling zover is, heeft alles te maken met de verkenning die mensen door de eeuwen heen hebben gedaan met de onontbeerlijke vier D’s: dromen, denken, doen én durven. En dat de weg die hij heeft afgelegd om astronaut te worden lang en moeilijk is. Hij drukte de leerlingen op het hart, vooral vast te houden aan je doel en niet op te geven. Hij is het levende bewijs dat het kan lukken.

In de overvolle aula was het tijdens de masterclass stil. Leerlingen en genodigden luisterden aandachtig. Na afloop kwamen woorden als interessant, heftig en gaaf langs als reactie op de vraag wat de leerlingen ervan vonden. En op de vraag of het worden van astronaut ook hun droom is, waren ze nogal uitgesproken: ,,Nee! Voor mij toch te technisch”, geeft een van de jongens aan. Een ander vond dat hij er toch te veel voor zou moeten opgeven.

Directeur Jacqueline Versluijs sloot de middag af met een terugblik op het hele proces, van idee, tot ontwikkeling en realisatie van het Technasium en Studieruimte: ,,Het was een weg met hobbels waarin we steeds moesten bijstellen, plannen herzien, of aanpassen. We lieten ons niet ontmoedigen. In een geweldige samenwerking en veel creativiteit tussen de school, architecten, de bouwonderneming én de leerlingen, is het resultaat misschien wel meer dan waar we op hoopten. We zijn er echt trots op! En als de groei in aanmeldingen van leerlingen doorzet zijn onze doelen meer dan bereikt.”

Meer informatie is te vinden op de website van het Walterbosch.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Technologie

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?