Apeldoorn begint ook eerder met vaccineren

Donderdag 7 januari 2021

Door Redactie

Gelre Ziekenhuis

Nog een paar dagen en dan start ook het vaccineren in Apeldoorn. In eerste instantie zou er in Apeldoorn gestart worden op maandag 18 januari, maar de GGD meldt dat besloten is dit te vervroegen naar vrijdag 15 januari. En in het Gelre Ziekenhuis zijn ze vandaag, donderdag 7 januari, om 9.00 uur gestart met inenten.

Uit onze poll van een paar weken terug blijkt dat een groot deel van Apeldoorn de prik gaat nemen. De uitslag van de poll liet zien dat 70% van de Apeldoorners die gereageerd hebben besloten heeft zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Iets meer dan 13% twijfelt nog en een kleine 15% zegt ervan overtuigd te zijn het niet te doen. Eén van hen is Trudy Ilanbey. Zij zegt: “Echt niet, laat eerst maar duidelijk worden wat de bijwerking op langere termijn is.” Hetzelfde geldt voor Iloon Vm: “Nee, ik val wel onder de risicogroep. Maar neem hem nog niet eerst kijken of er echt geen bijwerkingen zijn.”

Fien Kramer zegt: “Ik ga zeker” en krijgt bijval van Gerrit-Jan Kramer: “Ik ook”. Gea van Essen is er ook stellig in: “Ja, direct dat vaccin erin en dan zo gauw het mag mijn kinderen weer zien.”

Locatie

Toch zijn er nog de nodige vragen. Zo vraagt Teresia Dijkmans zich af: “Waarom deze gymzaal, verwachten ze niet veel mensen? Waarom niet meteen Omnisport?” Ook Jelle Lokhorst stelt deze vraag: “Sporthal Mheenpark. Is dat echt de beste plek voor half Gelderland?” Na navraag bij de GGD blijkt dat het in de Mheenhal mogelijk is om onder andere meerdere vaccinatiestraten en een wachtruimte in te richten. “Alles met inachtneming van 1,5 meter afstand houden van elkaar’, vertelt Monique Kastelein van Donselaar van de GGD. “Tevens is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Voor de vaccinatie van de eerste groep is de Mheenhal als locatie groot genoeg.”

Ze vertelt dat er op korte termijn gestart wordt met de opbouw in de hal. “Hoeveel vaccins we op dagbasis gaan zetten is afhankelijk van de ingeplande afspraken. Hier kan ik verder nog niets over zeggen.”

Automatische uitnodiging

Sporthal Mheenpark wordt dus de plek voor Noord- en Oost Gelderland. In totaal wordt er gevaccineerd op 25 locaties. De eerste groepen die in aanmerking komen voor een vaccinatie zijn medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Vanaf afgelopen week worden de medewerkers via hun werkgever uitgenodigd. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.

Zorgmedewerkers kunnen zelf kiezen bij welke van de 25 GGD-locaties zij een vaccinatie krijgen. De vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit 2 prikken. Tussen de 2 inentingen zit 3 weken. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Mensen hoeven hier zelf niets voor te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze bericht.

 

Dit is voor mij het begin van het einde van deze pandemie.

 

Zorgmedewerkers en ambulancepersoneel

In het Gelre Apeldoorn werden vanmorgen dus de eerste prikken al gezet. De eerste zorgverleners kregen het BioNtech/Pfizer COVID-19 vaccin en ook medewerkers van de ambulancedienst mochten daar de inenting komen halen.

 

Eén van de eerste vaccinaties in Apeldoorn was voor intensivist en medisch manager Anke Kröner. “Ik krijg als één van de eersten dit vaccin, omdat de druk op de IC heel hoog is”, legt ze uit. “We kunnen uitval van artsen en verpleegkundigen er nu niet bij hebben. Ik wil voor de IC-patiënten kunnen blijven zorgen. Daarom laat ik mij vaccineren. Wat ik nu voel? Opluchting en hoop. Dit is voor mij het begin van het einde van deze pandemie.” Ook verpleegkundige Karen Swart kreeg het vaccin. “Dit is een opmaat naar het weer familie van de patiënt kunnen troosten met de hand op de schouder”, meldt ze.

In totaal werden er in totaal in Apeldoorn 80 zorgverleners geprikt die behoren tot de groep zorgverleners van de IC, SEH en COVID-cohortafdeling die in aanmerking komt voor deze eerste vaccinatieronde. Ook de komende dagen wordt gevaccineerd en tevens na de tweede levering van komende maandag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!