Apeldoorn, festivalstad

Maandag 14 mei 2012

Door EvaSiebelink

Apeldoorn, 16 mei 2022  

Ik hou van Apeldoorn, dat weet iedereen. Ik moet er dus gewoon even over schrijven. Ik vind het ten eerste fantastisch dat hier zoveel studenten zijn. Apeldoornse Hogeschool draait overuren en staat bovendien op nummer 1 in de landelijke lijsten. Ver boven de gevestigde scholen zoals Hogeschool Utrecht en Hogeschool Arnhem Nijmegen. De studentenkamers, recent bijgebouwd, zijn stukken goedkoper dan in de rest van Nederland, ik noem bijvoorbeeld Amsterdam. En het leuke is dat je hier aan een bevaarbaar kanaal woont als student! Bootje voor de deur, dikke pret. En met lekker weer eventjes naar het stad-strand (inclusief leuke strandtenten) of naar het mooie Bussloo.

Gevolg van deze verjonging in de stad, de afgelopen 10 jaar, zijn de vele studentencafés in de binnenstad. Een bord warm eten voor € 5,-. Waar vind je dat nog? En als je dan toch eens in die binnenstad bent, loop dan eens een van de vele gezellige boetiekjes binnen. De unieke sfeer en de modegevoeligheid zal je overweldigen. Naast boetiekjes zijn er in Apeldoorn ook genoeg landelijk bekende ketens aanwezig, ik noem een Ikea, Mediamarkt, Primark enzovoorts.

En dan de inwoners van deze stad: altijd vrolijk, en knap, heel knap zijn ze ook.

Vervolgens neem je plaats op een van de vele terrasjes in de binnenstad. Naast het Raadhuisplein, Marktplein, Caterplein, Leienplein, Stationsplein, Cultuurkwartier, zijn er ook nog nieuwere pleinen zoals het Apenplein, de Bomendriehoek, Nooitgedacht-tochgekomenplein, en het gegroende Bendeplein. Met meer dan 50 terrasjes is het hier heerlijk vertoeven.

Wat ook goed nieuws is, is de onlangs vernieuwde Julianatoren. Deze heeft nu ook een volwassenengedeelte met achtbanen die niet onderdoen voor Walibi. De Apenheul is nog steeds de vriendelijkste dierentuin van Nederland, maar sinds 2016 tweemaal zo groot geworden. Na een dagje hier rondlopen, ga je op zaterdag naar een eredivisie wedstrijd van AGOVV. Deze club die ooit een lachertje was, heeft vorig seizoen AJAX nog ingemaakt. En als je niet van voetbal houdt, ga je naar een wielerwedstrijd in Omnisport, of ’s avonds naar een concert in datzelfde imposante gebouw. Als afsluiter van al deze fantastische indrukken kan je op zondag rustig wandelen in de oneindig uitgestrekte vlaktes van de Veluwe: dat is toch uniek!

En dan, als laatste, die festivals! Ieder weekend in het seizoen is er wel weer een ander. De grote parken die Apeldoorn bezit worden volop benut.

Ik zeg: Apeldoorn is in de afgelopen 10 jaar, mede door de vernieuwde gemeenteraad, de leukste stad van Nederland geworden!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!