Apeldoorn de uitgestelde koffie-stad van Nederland?

Zondag 2 februari 2014

Door sunita

19 januari deed ik mijn oproep via Apeldoorn Direct. Net zoals velen zag ik een bericht van uitgestelde koffie via Facebook voorbij komen. Ik riep meteen: dit moet ook in Apeldoorn komen. Waarop Rob Feber reageerde: ”begin maar Sunita.” Samen met Rob Feber en Bart Lauw ben ik hieraan begonnen.

En wat blijkt: Apeldoorn kent veel ondernemers die zich sociaal betrokken voelen bij mensen en de stad. Maar ook veel inwoners die helemaal warm lopen voor dit idee omdat ze de mensen die het minder hebben een warm hart toedragen.

Hierbij kunnen wij u vertellen dat we op dit moment 5 ondernemers hebben die meedoen. En er staan er nog veel in de wacht rij waar om dit moment gesprekken mee zijn.

U kunt uitgestelde koffie bestellen bij Tasty Pure Food & Drinks aan de Hofstraat 117A . Gina Spruit-Staijen en haar man Patrick Spruit hebben sinds december vorig jaar een lunchroom, genaamd Tasty Food & Drinks. Ze kiezen hun producten bewust. Ze werken met het Earth Concept: You never drink alone. Iedereen die het echt nodig heeft mag binnen stappen voor een uitgestelde koffie. De eerste 10 uitgestelde kopjes koffie komen van de lunchroom zelf!

Ook kunt u uitgestelde koffie bestellen bij Brasserie Briljant aan de Distelvlinderlaan 180 . Dit is dé plek in de wijk Zuidbroek waar eten, drinken en ontmoeten centraal staan. Zij zullen voor elke uitgestelde koffie een bon aan de voedselbank geven.

De Groene Weg is een biologische slager aan de Asselsestraat 31 en voelt zich maatschappelijk zeer betrokken. De eigenaar, Bert Nijkamp, was dan ook meteen enthousiast. Het vlees dat uitgesteld verkocht wordt, zal omgezet worden in bonnen. In de eerste instantie zal de slagerij deze weggeven aan het Jongeren Informatie Punt. Zij kunnen de jongeren die bij hen komen en het einde van de maand geen geld hebben voor eten, dan op deze manier een steuntje in de rug geven. Het Jongeren Informatie Punt is hier erg blij mee, want elke dag krijgen ze te maken met jongeren die dit erg goed kunnen gebruiken. We hebben het hier over jongeren die zwerfjongeren zijn geweest of geen sociaal netwerk hebben om op terug te vallen en het wiel zelf met steun van het JIP moeten uitvinden. Het mooie is dat zowel de slager als het JIP zich in dezelfde straat bevinden.

Wijnwinkel Chateau het Loo aan de Korteweg 63/hoek Langeweg in Apeldoorn, is nu ook deelnemer aan ‘Uitgestelde Koffie’. Mensen met een lage beurs kunnen op deze manier ook op verjaardagen of met feestdagen een wijntje schenken aan zijn gasten. Eigenaresse Mirka Ridder : “Ook ik wil me inzetten om met name in mijn leefomgeving mijn ‘medemens’  te kunnen helpen en vind dit een heel leuk initiatief in de gedachte ‘wie appelen vaart, die appelen eet’.”

Eppo Gutteling van de Standsakkers was meteen enthousiast. Hij hoefde er geen seconde over na te denken of hij mee wilde doen. De Stadsakkers doneren al heel veel groenten en fruit aan de voedselbank. Met uitgestelde groenten en fruit kunnen zij ook wat betekenen voor mensen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar tussen wal en schip vallen en die een steuntje in de rug ook heel hard kunnen gebruiken.

Zoals ik eerder al zei er zijn gesprekken met nog veel meer ondernemers aan de gang. Op https://www.facebook.com/UitgesteldeKoffieApeldoorn zullen wij bijhouden wie er allemaal mee doen en hoe het ervoor staat.

Eén ding is zeker Apeldoorn klopt met een sociaal hart! En wordt bij deze misschien wel de uitgestelde stad van Nederland.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?