Apeldoorn is nu officieel Fair Trade gemeente

Woensdag 28 oktober 2020

Door Amrutha Mol

De commissie titeltoekenning en het bestuur van Stichting Fair Trade Gemeente Nederland heeft Apeldoorn de titel Fair Trade gemeente toegekend. Deze titel krijgt de gemeente niet zomaar, daarvoor hebben ze eerst aan een aantal criteria moeten voldoen. Zo moeten winkels en bedrijven bij dit proces worden betrokken en moet er voldoende media-aandacht voor het onderwerp zijn. Daarnaast moet ook het lokale bestuur zich inzetten voor Fair Trade.

Eervolle titel

Theo van Driel, voorzitter van de kerngroep Fair Trade Apeldoorn, is blij met dit resultaat. “We zijn als kerngroep al een aantal jaar bezig om deze eervolle titel in de wacht te slepen. We hebben in al die jaren scholen, bedrijven en inwoners betrokken bij dit belangrijke thema. Het is mooi om te zien dat al ons werk ook gezien wordt. Ik ben ook blij met de steun die we gekregen hebben vanuit de gemeente om dit mogelijk te maken.”

Wethouder Maarten van Vierssen is ook blij met deze titel en zegt: “Onder leiding van de kerngroep zijn veel mooie dingen gebeurd. Het is mooi om te zien dat dit initiatief echt van onderop begonnen is. Mede naar aanleiding van de motie in de raad letten we nu als gemeente beter op wat we inkopen. Zo kopen we Fair Trade koffie en hebben we de principes van eerlijke handel opgenomen in ons inkoopbeleid. Het Fair Trade beleid is breder dan alleen het gemeentehuis. We willen de gemeente nog meer Fair Trade maken.”

Fair Trade gemeente

Nu begint het echte werk pas volgens Maarten van Vierssen. Hij vertelt: “We blijven ons als gemeente inzetten om Fair Trade in te kopen en dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen van onze bedrijven en inwoners. Alleen samen kunnen we er immers voor zorgen dat iedereen een eerlijke prijs krijgt voor zijn of haar product.”

Theo van Driel blijft met de kerngroep ook werken aan eerlijke handel. Hij meldt: “Deze titel is in mijn ogen nog maar het begin. We blijven activiteiten ontplooien en hopen zo in Apeldoorn meer eerlijke handel te stimuleren. Zo willen we bedrijven en andere instanties zoals scholen ook meer Fair Trade maken. Vanaf donderdag 29 oktober tot zaterdag 31 oktober is er ook een glazen huis te zien tegenover de McDonalds in het centrum.  Inwoners kunnen in dat glazen huis de werkplek en de arbeidsomstandigheden zien van arbeiders in de kledingfabrieken. Zo ziet iedereen waar onze (goedkope) kleding vandaan komt.”

Belangrijk voor de gemeente

Op de vraag wat de Fair Trade gemeente inhoud antwoordt Maarten van Vierssen: “Het gemeentehuis steunt het Fair Trade initiatief. We kopen bijvoorbeeld Fair Trade koffie in, maar proberen ook andere organisaties, bedrijven en scholen aan te sporen om Fair Trade producten te kopen. We bieden ondersteuning om eerlijke producten in te kopen en zien toe op een eerlijke beloning voor arbeid. We kopen als gemeente niet alleen maar Fair Trade producten, maar passen ook ons gedrag hierop aan.”

Maar wanneer is een gemeente nou eigenlijk echt Fair Trade? Maarten van Vierssen: “Er komt een werkgroep en die praat met de gemeente en de politiek. Winkels, horeca, bedrijven en organisaties moeten meedoen. Daarnaast moet er genoeg aandacht in de media zijn om de titel van Fair Trade gemeente te dragen.” Maarten vervolgt: “De gemeente moet aan een aantal dingen voldoen: “Het inventariseren van de verkoop van Fair Trade producten, bedrijven en maatschappelijke instellingen Fair Trade maken en de pers opzoeken.”

Dit is erg belangrijk voor de gemeente, vult Theo van Driel aan: “Het is belangrijk voor elke gemeente, dat er eerlijke handel is en een eerlijke beloning voor arbeid. We hebben 1 wereld en elke gemeente zou moeten meedoen aan Fair Trade. Zo krijgen we een eenheid. Sommige bedrijven willen niet meedoen. Ze overwegen het wel maar wegen het financiële stukje af. Wel vinden we het belangrijk dat er veel meer bedrijven en instanties Fair Trade worden, dus we informeren nu ook op scholen. Vooral op middelbare scholen en mbo’s hebben we nu lespakketten die de leerlingen voorzien van informatie.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!