Apeldoorn kan fietsen nog nét aan

Zaterdag 23 december 2017

Door Christiaan van Aken (RTV Apeldoorn)

In Apeldoorn kunnen bezoekers van 3FM Serious Request de fiets en de auto nog maar nét kwijt. En als je dan een extra grote fiets hebt is het al helemaal passen en meten. Inge en Inge van Tingeling stonden dus voor een uitdaging; waar zetten we onze fiets?! Ze hebben niet alleen twee fietsen, maar ook hun theekar mee.

Of de theekar er ook nog even in kan. De man die iedereen de gratis stalling in moet scannen kijkt wat wanhopig. Je ziet hem denken ‘Waar dan?’ Desalniettemin wil hij best meedenken. Ook zo’n grote kar kunnen ze nog net kwijt, zeker omdat de stalling nog relatief rustig is. Het zal gedurende de avond volledig volstromen – maar Inge en Inge van Tingeling staan gelukkig.

De twee hebben de hele dag thee geschonken, eerst in Deventer, daarna in Twello en uiteindelijk in Apeldoorn. Ze komen het geld inleveren bij het Glazen Huis, en een kopje koffie drinken. Ze zijn niet de enigen: Heel Apeldoorn loopt elke dag langzaamaan helemaal vol, met uitpuilende fietsenstallingen en parkeergarages als gevolg. ,,Het is echt een gekkenhuis” laat een medewerker van één van de stallingen zich ontvallen. De fietsen blijven noodgedwongen buitenstaan, de medewerkers moeten fietsen weigeren. ,,Er is geen plaats!”

Handhaven

Handhaven is de sleutel. Gratis geïmproviseerde fietsenstallingen neerzetten, controleren waar gasten hun fietsen neerzetten, de situatie continu blijven inschatten. De handhavers hebben het er druk mee, maar niet zonder succes: De situatie is tot nu toe nog niet uit de hand gelopen, meldt de gemeente Apeldoorn desgevraagd. De gemeente erkent dat de stallingen al twee nachten op rij vol waren.

En niet alleen de fietsenstallingen: de parkeergarages ook. Parkeergarage Koningshaven heeft zelden zó vol gestaan als tijdens 3FM Serious Request. Tot aan de tiende verdieping zal men met de auto moeten rijden om nog een plek te vinden. Het mag de pret niet drukken, zelfs de lange rijen om een uitrijkaart te krijgen worden lichtmoedig getrotseerd.

Vanavond (zaterdag 23 december) wordt weer topdrukte verwacht tijdens het optreden van Kraantje Pappie en Julian Jordan, twee populaire artiesten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!